Πτώση των ναύλων στα dry, σε κίνδυνο οι ναύλοι στα wet

Πτώση των ναύλων στα dry, σε κίνδυνο οι ναύλοι στα wet

612
Πτώση των ναύλων στα dry, σε κίνδυνο οι ναύλοι στα wet

Dry

Η αγορά του ξηρού φορτίου αυτήν την εβδομάδα χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη μείωση στους ναύλους, γεγονός που αποδίδεται σε περιόδους διακοπών σε ορισμένες χώρες,  στην περίοδο των θερινών μουσώνων που ξεκίνησε και επιπρόσθετα στην κλιμακούμενη κρίση που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Οι ναύλοι στα Capesize πλοία έχουν μειωθεί περίπου σε $12.500/pdpr για βραχυχρόνιες περιόδους και σε $14.000/ pdpr για ετήσια διάρκεια. Η αγορά των Panamax πλοίων βρίσκεται στα ίδια επίπεδα τον τελευταίο καιρό, με τους ναύλους να ανέρχονται σε $9.250/pdpr για δρομολόγια Ατλαντικού και σε $7.750/pdpr για δρομολόγια προς την Ανατολή. Με μικρή δραστηριότητα να έχει καταγραφεί στην αγορά των Handy πλοίων, οι τιμές των ναύλων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Alibra Dry TC Estimates wk 24

Wet

Η ένταση στη Μέση Ανατολή είχε ως αποτέλεσμα οι αραβικές χώρες να αναστείλουν τις εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές από και προς το Κατάρ και να θέσουν κάποιους περιορισμούς στη ναυτιλία. Παρ’ όλα αυτά οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Κατάρ συνεχίζονται καθώς δεξαμενόπλοια φορτώνουν πετρέλαιο από την χώρα αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ναυλωτές δεν είναι ακόμα σίγουροι για τον αντίκτυπο των περιορισμών, όμως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προσπαθούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, αναζητώντας παραδείγματος χάρη μικρότερα δεξαμενόπλοια για να φορτώνουν και να μεταφέρουν μόνο φορτία από το Κατάρ. Στις χρονοναυλώσεις τα πλοία κατηγορίας Handy και MR2 επιτυγχάνουν ναύλους ύψους $11.500 και $12.500, αντίστοιχα, για ετήσιας διάρκειας ναυλώσεις. Οι ναύλοι για τα πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας παραμένουν σταθεροί.

Alibra Wet TC Estimates wk23

Φωτό: alibrashipping.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.