Ο έντονος ανταγωνισμός οδηγεί την Qatar Petroleum σε συνέργειες

Ο έντονος ανταγωνισμός οδηγεί την Qatar Petroleum σε συνέργειες

134
Ο έντονος ανταγωνισμός οδηγεί την Qatar Petroleum σε συνέργειες

H Qatar Petroleum υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την γιαπωνέζικη εταιρεία Chiyoda, η οποία δραστηριοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).

Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αφορά στη διεξαγωγή ερευνών και μελετών από την Chiyoda έτσι ώστε να μπορέσει η Qatar Petroleum να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της και να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως. Ο λόγος που οδήγησε την Qatar Petroleum να προβεί σε μία τέτοια συμφωνία είναι ότι τον τελευταίο καιρό βιώνει έντονο ανταγωνισμό από νέες πηγές παραγωγής ΥΦΑ, όπως είναι η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ, της οποίας η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε ΥΦΑ ανέρχεται σε 77 εκατ. τόνους, επιδιώκει μέσω της συμφωνίας να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή ΥΦΑ στην βιομηχανική περιοχή Ras Laffan που διαχειρίζεται η ίδια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad Sherida Al-Kaabim, ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία θα δώσει την ευκαιρία στην Qatar Petroleum να αυξήσει την παραγωγή της σε ΥΦΑ, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για αυτό το σκοπό. Ο ίδιος προσέθεσε ότι επιδίωξη της κρατικής εταιρείας του Κατάρ είναι να παραμείνει ηγέτιδα στον χώρο της ενέργειας τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.

Βέβαια με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το εμπάργκο του Κατάρ από αρκετές χώρες, αναλυτές εκφράζουν τον φόβο ότι ενδεχομένως αυτή η συμφωνία να μην προχωρήσει ή να μην αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την Qatar Petroleum.

Φωτό: qp.com.qa

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.