Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η γερμανική «Reederei Rickmers»

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η γερμανική «Reederei Rickmers»

935
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η γερμανική «Reederei Rickmers»

Μετά τη νoτιοκορεατική Hanjin, η άλλοτε κραταιά γερμανική ναυτιλιακή Rickmers Reederei είναι το επόμενο «μεγάλο» θύμα της κρίσης, που εδώ και χρόνια πλήττει και την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Όπως γράφεται στα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα σήμερα, μία από τις πλέον παραδοσιακές γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες, με την ιστορία της να ξεκινά το 1834, υποχρεώθηκε σε κατάθεση αίτησης πτώχευσης εχθές Πέμπτη, 1 Ιουνίου.

Ενωρίτερα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της ναυτιλιακής εταιρείας, η HSH Nordbank, είχε αρνηθεί την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που είχε καταθέσει η εταιρεία, απόφαση που συνεπάγεται την παύση χρηματοδότησης της Rickmers.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαΐου ομάδα δικηγόρων, τραπεζιτών και ειδικών σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών μαζί με τον ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής Bertram Rickmers, μετά από εβδομάδες συσκέψεων, είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και το είχαν παρουσιάσει στις πιστώτριες τράπεζες αλλά και στους ομολογιούχους. Και μετά την άρνηση των ομολογιούχων να δεχτούν το σχέδιο αναδιάθρωσης ήρθε εχθές και η άρνηση αποδοχής του σχεδίου από την HSH Nordbank, με αποτέλεσμα την κήρυξη πτώχευσης.

Στελέχη της Rickmers εξέφρασαν τη μεγάλη τους έκπληξη από αυτήν την απόφαση της τράπεζας, την οποία δεν ανέμεναν καθόλου. Αλλά από την άλλη, στελέχη της HSH Nordbank σημείωναν πως με δεδομένο πως η τράπεζα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα δανειακά χαρτοφυλάκια στην παγκόσμια ναυτιλία, οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική με τις επιλογές της. Άλλωστε, αρκετές φωνές κριτικής στην Γερμανία σημείωναν πως η τράπεζα δεν πρέπει να γίνει «κατάστημα εξυπηρέτησης των Γερμανών εφοπλιστών» εις βάρος των φορολογουμένων.

Οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Rickmers Reederei φοβούνται πλέον για τις θέσεις εργασίας τους, με δεδομένο, μάλιστα, πως η ναυτιλιακή καταγράφει ζημίες από τις αρχές του χρόνου ύψους 341 εκατ. ευρώ, ενώ το χρέος της αγγίζει σχεδόν το 1,5 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με επίσημη ανακοίνωσή της η Rickmers Holding AG τονίζει πως θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας και των πλοίων. Αλλά μένει να φανεί αν αυτό θα καταστεί εφικτό.

Γερμανοί αναλυτές υποστηρίζουν πως επανεμφανίζεται ένα «ντόμινο αρνητικών εξελίξεων». Οι περισσότεροι αποδίδουν αυτήν την κακή εξέλιξη (και) για την Rickmers στην υπερπροσφορά χωρητικότητας και στους υψηλούς ναύλους, που κυριαρχούν στην αγορά. Αυτή η πραγματικότητα, σημειώνει ο Thomas Wybierek, αναλυτής σε μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εμπορικές τράπεζες, τη Norddeutsche Landesbank, είναι που ωθεί τις εταιρείες σε συγχωνεύσεις για μείωση κόστους, με αποτέλεσμα αυτόνομοι παίκτες, όπως η Rickmers, να μην μπορούν να «αναπνεύσουν» και να περιορίζονται έτσι οι επιλογές αυτόνομης δραστηριοποίησής τους ή ακόμα και να απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους. Για τον Thomas Wybierek, η αγορά αναμένεται να δει και άλλες εταιρείες να ακολουθούν την ίδια πορεία με τη Rickmers.

Φωτό: rickmers.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.