Οριστικά στη φυλακή ο πλοίαρχος του Costa Concordia

Οριστικά στη φυλακή ο πλοίαρχος του Costa Concordia

1513
Οριστικά στη φυλακή ο πλοίαρχος του Costa Concordia

Ο Francesco Schettino, ο πλοίαρχος του Costa Concordia και γνωστός πλέον στο ευρύ κοινό ως «Captain Coward” κρίθηκε ένοχος και οδηγήθηκε στη φυλακή για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της εγκατάλειψης πλοίου και πολλών άλλων πλημμελημάτων. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας στη Ρώμη δεν αναίρεσε τις αποφάσεις που εκδόθηκαν τόσο από το αρμόδιο πρωτοδικείο που εκδίκασε την υπόθεση το 2015, όσο και από το εφετείο το 2016. O κ. Schettino είχε καταδικαστεί από το 2015 σε 16 χρόνια κάθειρξη.

Δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι σε ποινικές δίκες συνήθως δεν φυλακίζονται ή κρατούνται πριν από την έκδοση της τελικής αμετάκλητης απόφασης από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο 56χρονος υπόδικος παρέμεινε εκτός των ιταλικών φυλακών και κρατητηρίων μέχρι σήμερα. Σύμφωνα όμως με τον δικηγόρο του ο κατηγορούμενος –και πλέον κατάδικος από χθες ναυτικός- παραδόθηκε στη φυλακή Ρεμπιμπία στη Ρώμη μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των ανώτατων δικαστών στις 12 Μαΐου.

Αν και η απόφαση πλέον είναι αμετάκλητη (δεν επιδέχεται δηλαδή κανένα επιπλέον ένδικο μέσο) και πρέπει να εκτελεσθεί άμεσα, ο δικηγόρος του κ. Francesco Schettino δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσφύγει και να την ‘αμφισβητήσει’ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.