Αυξημένες οι διαλύσεις tankers και containerships το πρώτο 4μηνο του 2017

Αυξημένες οι διαλύσεις tankers και containerships το πρώτο 4μηνο του 2017

144
Αυξημένες οι διαλύσεις tankers και containerships το πρώτο 4μηνο του 2017

Σύμφωνα με τον αναλυτή της BIMCO, Peter Sand, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε υψηλός ρυθμός διάλυσης στα πλοία όλων των κατηγοριών, παρατηρείται έκτοτε μια τάση μείωσης του ρυθμού διαλύσεως. Εξαίρεση αποτελούν τα crude oil tankers, των οποίων ο ρυθμός διάλυσης έφτασε τον περασμένο Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2015. Παρά τον υψηλό ρυθμό διάλυσης των crude oil tankers, η υπερβάλλουσα χωρητικότητα δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά καθώς κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να αυξηθεί ο παγκόσμιος στόλος των crude oil tankers κατά 3,7%, σε σχέση με το περασμένο έτος.

Πιο αναλυτικά, μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο έχει εκτιμηθεί ότι πλοία χωρητικότητας 1,3 εκατ. DWT έχουν σταλεί προς διάλυση. Σύμφωνα με την BIMCO το 2017 θα σταλούν προς διάλυση πλοία χωρητικότητας 9 εκατ. DWT. Τους πρώτους 4 μήνες του 2017 έχουν σταλεί προς διάλυση 8 crude oil tankers (2 VLCCs, 2 suezmaxes, 3 aframaxes και 1 panamax), συγκριτικά με τα μόλις 9 crude oil tankers που είχαν συνολικά σταλεί προς διάλυση για το σύνολο του 2016.

Χωρίς τίτλο

Αναφορικά με τα dry bulk carriers, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2017 έχουν σταλεί προς διάλυση πλοία συνολικής χωρητικότητας 5,7 εκατ. DWT, εκ των οποίων το 53% ήταν πλοία κατηγορίας capesize και handymax. Με τις διαλύσεις εξομαλύνεται σε κάποιο βαθμό ο υψηλός ρυθμός αύξησης του στόλου των dry bulk carriers που έχει καταγραφεί το τελευταίο έτος. Όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα, παρά τον υψηλό ρυθμό διάλυσης τους πρώτους μήνες του 2016, ο ρυθμός αυτός ακολουθεί φθίνουσα πορεία από τον Ιούλιο του 2016 έως και σήμερα.

Χωρίς τίτλο 1

Σε ό,τι αφορά την αγορά των product tankers εκεί παρατηρείται υπερπροσφορά πλοίων και χαμηλό ενδιαφέρον για να σταλούν πλοία προς διάλυση.

Χωρίς τίτλο 2

Τέλος, σε ότι αφορά τα containerships, τον Ιανουάριο του 2017 οδηγήθηκαν προς διάλυση πλοία συνολικής χωρητικότητας 100.000 TEUs, η μεγαλύτερη χωρητικότητα containerships που έχει διαλυθεί ποτέ σε ένα μήνα. Έκτοτε ο ρυθμός διάλυσης των πλοίων ακολουθεί φθίνουσα πορεία με αποκορύφωμα τον περασμένο Απρίλιο όπου μόλις 8 containerships μεσαίου μεγέθους διαλύθηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BIMCO, ο αριθμός των διαλύσεων για τα containerships το τρέχον έτος θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 2016, χρονιά κατά την οποία οδηγήθηκαν προς διάλυση containerships συνολικής χωρητικότητας 654.410 TEUs.

Χωρίς τίτλο 3

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.