Αύξηση των πειρατικών επιθέσεων παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017

Αύξηση των πειρατικών επιθέσεων παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017

321
Αύξηση των πειρατικών επιθέσεων παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017

Σύμφωνα με στοιχεία από το International Maritime Bureau (IMB), παρατηρήθηκε αύξηση των πειρατικών επιθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Συγκεκριμένα, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, 43 πειρατικές επιθέσεις καταγράφηκαν στο «IMB Piracy Reporting Centre», αυξημένες με τις 37 που είχαν σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες πειρατικές επιθέσεις από Σομαλούς μετά το 2012. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του IMB, οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «επιτυχείς» αφού τα πλοία που δέχτηκαν επίθεση δεν είχαν συμμορφωθεί με τις συστάσεις του IMB και άλλων διεθνών οργανισμών (INTERTANKO, INTERCARGO, BIMCO κ.ά) για την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών αντιμετώπισης της πειρατείας από Σομαλούς (Best Management Practices for Protection against Somalia Based Piracy- BMP4).
Ο διευθυντής του IMB, Potengal Mukundan, τόνισε ότι το IMB ενθαρρύνει την εφαρμογή των πρακτικών BMP4 από όλα τα πλοία που πλέουν στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων που περιπολούν στα διεθνή ύδατα γύρω από τη Σομαλία είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει στην ασφαλή δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευματικών αγαθών. Περιοχή που αποτελεί στόχο για τους πειρατές είναι και ο Κόλπος της Γουϊνέας, καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν ήδη καταγραφεί 17 ομηρίες ναυτικών.
Σύμφωνα με τον κ. Mukundan, το IMB συνεργάζεται στενά με το πολεμικό ναυτικό της Νιγηρίας για να αντιμετωπιστούν οι πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουϊνέας. Μια ακόμη περιοχή που αποτελεί στόχο πειρατών είναι οι νότιες Φιλιππίνες, όπου καταγράφηκαν επιθέσεις σε 9 πλοία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε ένα πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου όπου 2 άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 5 βρέθηκαν υπό ομηρία και για την απελευθέρωσή τους απαιτείται η καταβολή λύτρων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.