
Την περασμένη Τρίτη το «Hellas Liberty», στο πλαίσιο της εκδήλωσης του «International Propeller Club of the United States» σε συνεργασία με τα Propeller Clubs της Ελλάδας και της Ιταλίας, υποδέχτηκε εκπροσώπους ελληνικών και ιταλικών λιμενικών οργανισμών και φορέων της ναυτιλίας. Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η παρουσία κινεζικών εταιρειών διαχείρισης τερματικών σταθμών στους λιμένες της Μεσογείου, ο γιγαντισμός των πλοίων, η μείωση της γραφειοκρατίας στους λιμένες, οι προοπτικές της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων τους.
Ο κ. Alessandro Panaro, επικεφαλής του Maritime & Mediterranean Dept. SRM (Intesa Sanpaolo Banking Group), τόνισε τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της Μεσογείου στην παγκόσμια οικονομία, καθώς προσελκύει το 20% της διεθνούς κίνησης των πλοίων. O κ. Panaro ανέφερε επίσης ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το πρώτο λιμάνι στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τα τελευταία χρόνια η κίνηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί κατά 289%, χάρη στις επενδύσεις που έχουν γίνει από την Cosco. Αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη παρουσία κινεζικών εταιρειών στη Μεσόγειο μέσα από επενδύσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι του Πειραιά, σε ιταλικά λιμάνια και στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, Commercial Manager του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ότι στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει τη νότια πύλη της Ευρώπης για εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευματοκιβωτίων από και προς τις χώρες της EMEA (Europe, Mid- East, Africa). Ο κ. Fabrizio Zerbini, CEO του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Τεργέστης, τόνισε ότι η Κίνα αποτελεί μια ισχυρή οικονομικά χώρα και γι’αυτό είναι αναγκαίες οι εμπορικές συνδέσεις μεταξύ Ιταλίας και Άπω Ανατολής. Πέρα από το ζήτημα της Κίνας, ο κ. Zerbini, αναφέρθηκε και στις απειλές και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την τάση γιγαντισμού των πλοίων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα μεγάλο πλοίο, αλλά είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα μεγάλο λιμάνι για την εξυπηρέτησή του.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, ο κ. Θεόδωρος Κόντες, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, αφού αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κινέζικης αγοράς τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι αναμένεται μείωση της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά το τρέχον έτος, λόγω των μεταναστευτικών ροών αλλά και λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία. Στο ζήτημα της κρουαζιέρας εστίασε και ο κ. Pietro Spirito, Πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής της Νάπολης και του Σαλέρνο, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν μέσω συζήτησης με την CLIA (Cruise Lines International Association) να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο ιταλικό λιμενικό σύστημα και οι οποίες έχουν μειώσει την γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες.
Τέλος, όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των λιμένων τους, ο κ. Ricardo Fuochi, Πρόεδρος του Propeller Club του Μιλάνου, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση στρατηγικών σε τομείς του logistics και της ναυτιλίας, οι οποίες θα προκύψουν από τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου και ιδίως της Ιταλίας και της Ελλάδας. Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ Βαμβακίδης, ανέφερε ότι το λιμάνι του Πειραιά προσδοκά συνέργειες με τον κρατικό σιδηροδρομικό φορέα της Ιταλίας, την Trenitalia, η οποία είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, υπογράμμισε ότι η περίοδος κρίσης αποτελεί περίοδο εξέλιξης για τα λιμάνια και ότι η Ελλάδα με την Ιταλία μπορούν να αναζητήσουν νέες μορφές συνεργασίας.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ