Οι Νορβηγοί εφοπλιστές αντιμέτωποι με μείωση κύκλου εργασιών και απολύσεις προσωπικού

Οι Νορβηγοί εφοπλιστές αντιμέτωποι με μείωση κύκλου εργασιών και απολύσεις προσωπικού

352
Οι Νορβηγοί εφοπλιστές αντιμέτωποι με μείωση κύκλου εργασιών και απολύσεις προσωπικού

Την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες που θα προκύψουν από μία πιθανή εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού από χώρες όπως οι ΗΠΑ εκφράζει η Ένωση των Νορβηγών Εφοπλιστών στην ετήσια έκθεσή της, που περιλαμβάνει τις προβλέψεις της για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, εγχώρια και διεθνή, κατά το τρέχον έτος (Maritime Outlook Report 2017).
«Το 70% του εισοδήματος των Νορβηγών εφοπλιστών προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Λαμβάνοντας αυτό το γεγονός υπ’ όψιν μας, σαφώς και μας ανησυχεί η επικρατούσα τάση ενίσχυσης του προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη Νορβηγία». Με αυτά τα λόγια ο Sturla Henriksen, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Νορβηγών Εφοπλιστών, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, σημειώνοντας πως «η ναυτιλία είναι μία παγκόσμια βιομηχανία και επομένως επηρεαζόμαστε άμεσα από τις παγκόσμιες εξελίξεις». Παρ’ όλ’ αυτά, ο ίδιος σημειώνει, πως αν και η παρούσα κατάσταση συνιστά μεγάλη πρόκληση για «πολλά από τα μέλη μας, εντούτοις δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας τις πολλές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».
Norwegian S
Βέβαια παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αρκετά μέλη της Ένωσης εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το πως θα κινηθεί η αγορά κατά το τρέχον έτος. Με βάση την έκθεση της Ένωσης, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εσόδων για το 2017 της τάξης του 10%. Και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί μία τέτοια πρόβλεψη, τότε ο συνολικός κύκλος εργασιών για τις νορβηγικές ναυτιλιακές εταιρείες θα περιοριστεί εκ νέου εφέτος και θα αγγίξει τα επίπεδα των 22,90 δις ευρώ, από 25,52 δις το 2016.
Στην έκθεση, όμως, προβλέπεται η πτώση του κύκλου εργασιών να συνοδευτεί και από περαιτέρω μείωση των εργαζομένων σε ναυτιλιακές εταιρείες κατά το τρέχον έτος. Έχει ενδιαφέρον ότι το 2015 ο αριθμός των απολυθέντων από ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας έφτασε τα 7.300 άτομα, ενώ το 2016 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τα 8.300 άτομα.

Φωτό: rederi.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.