Oι πολιτικές προστατευτισμού ανησυχούν την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών

Oι πολιτικές προστατευτισμού ανησυχούν την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών

113
Oι πολιτικές προστατευτισμού ανησυχούν την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη από την Ένωση Δανών Εφοπλιστών συνάντηση όπου συζητήθηκαν θέματα ελεύθερου εμπορίου, παγκοσμιοποίησης και προστατευτισμού. Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν ο κίνδυνος που συνεπάγεται η υπερίσχυση ενός πολιτικού συνθήματος, όπως αυτό του «America First», που φαίνεται να αποτελεί το θεμέλιο λίθο της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου. Ένα σύνθημα που πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν τον φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει σε τορπιλισμό της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (TTIP), ακόμα και σε έξοδο της Αμερικής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, Jacob K. Clasen, τόνισε στη συνάντηση πως «μπορεί να κοστίσει ακριβά στην δανέζικη ναυτιλία η πιθανή απόφαση σημαντικών εμπορικών εθνών, όπως είναι οι ΗΠΑ, να κλειστούν στον εαυτό τους και να υψώσουν εμπόδια για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρή διεθνή δραστηριοποίηση». Για τον ίδιο είναι άκρως απαραίτητο να παραμείνουν ανοικτές οι διεθνείς αγορές αλλά και να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της για σύναψη νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως το έπραξε πρόσφατα με τον Καναδά και την CETA.
Για τον Jacob K. Clasen με 20 δις ετήσιων εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, η αγορά της τελευταίας είναι άκρως σημαντική για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της Δανίας, όπως για παράδειγμα της «Lauritzen Bulkers». Η τελευταία έχει σημαντικά συμφέροντα στην αγορά των ΗΠΑ, με βάση και την πρόσφατη μεγάλη παραγγελία για μεταφορά βιομάζας, με τον πρόεδρό της, Peter Borup, να τονίζει στην παρέμβασή του πως η σημερινή αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια και «κίνδυνο στρέβλωσης της αγοράς».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/AN TU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.