Ένας θησαυρός φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, στο μάτι των διεθνών πολυεθνικών

Ένας θησαυρός φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, στο μάτι των διεθνών πολυεθνικών

180
Ένας θησαυρός φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, στο μάτι των διεθνών πολυεθνικών

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταβάλει στην κυβέρνηση της Μοζαμβίκης 350 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ως φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, μετά την πώληση στην Exxon Mobil μέρους της συμμετοχής της σε ένα ‘πολύτιμο’ οικόπεδο φυσικού αερίου. Η πώληση αφορά συγκεκριμένα την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου της λεκάνης Rovuma, στα χωρικά ύδατα της Μοζαμβίκης. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χώρα ξεπερνούν τα 85 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 32% της συμφωνίας αξίας 2,8 δισ δολαρίων ΗΠΑ μεταξύ της ENI και της Exxon Mobil που αφορά την πώληση και τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών στην κοινοπραξία της υπεράκτιας εξόρυξης αερίου στη Μοζαμβίκη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Μαπούτο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : «Αυτό είναι το ποσό που συμφωνήθηκε μετά από … σκληρές συνομιλίες».
Στη συγκεκριμένη κοινοπραξία συμμετέχουν η Korea Gas Corp. Καιη Galp Energia, με 10% η κάθε μία, ενώ η ENI και Exon Mobile κατέχουν έκαστη το 35 % των μετοχών.
Ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών που πρέπει να καταβληθεί από την ΕΝΙ θεωρείται ως ανακούφιση για τον προϋπολογισμό της Μοζαμβίκης, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την απόφαση των διεθνών ευεργετών και κοινωφελών ιδρυμάτων να σταματήσει την εξωτερική βοήθεια προς τη χώρα τα τελευταία έτη. Η Μοζαμβίκη δεν έχει διαθέτει κρατικό επενδυτικό ταμείο για έκτακτα έσοδα, οπότε ο φόρος που θα καταβληθεί θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για να καλύψει η κυβέρνηση τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.