Σημαντική άνοδο ναύλων στα δρομολόγια Βόρειας Ευρώπης- Ασίας

Σημαντική άνοδο ναύλων στα δρομολόγια Βόρειας Ευρώπης- Ασίας

207
Σημαντική άνοδο ναύλων στα δρομολόγια Βόρειας Ευρώπης- Ασίας

Σύμφωνα με το δείκτη της Drewry «World Container Index», παρατηρήθηκε ότι οι ναύλοι στα δρομολόγια Βόρειας Ευρώπης-Κίνας αυξήθηκαν κατά 45% την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, οι ναύλοι για τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Ρότερνταμ προς το λιμάνι της Σαγκάης ανήλθαν από τα $740 στα $1.076/ εμπορευματοκιβώτιο διαστάσεων 40 ποδών, την περασμένη εβδομάδα.
Πηγές της Drewry αναφέρουν ότι οι υψηλοί ναύλοι οφείλονται στην πληρότητα των πλοίων και στο γεγονός ότι οι μεταφορείς ζητάνε υψηλότερους ναύλους για την μεταφορά των φορτίων. Σύμφωνα με την Drewry είναι εξαιρετικά ασύνηθες να καταγράφονται τόσο υψηλοί ναύλοι στη διαδρομή Βόρειας Ευρώπης- Ασίας, καθώς τα containerships σε αυτές τις διαδρομές συνήθως έχουν πληρότητα μικρότερη από το 70% της μεταφορικής τους ικανότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι ναύλοι στη διαδρομή Κίνας- Βόρειας Ευρώπης φαίνεται να σταθεροποιούνται, με τη μέση τιμή να κινείται στα επίπεδα των $1.643/ εμπορευματοκιβώτιο διαστάσεων 40 ποδών, συγκριτικά με τα $1.756 που είχαν καταγραφεί πριν από 2 εβδομάδες και τα $2.212 στις 12 Ιανουαρίου 2017.
Την περασμένη εβδομάδα ο «World Container Index» της Drewry, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους ναύλους από 11 δρομολόγια από και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, κατέγραψε αύξηση στους ναύλους άνω του 110%, συγκριτικά με τους ναύλους της αντίστοιχης περιόδου του 2016, όταν η αγορά των containerships, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Drewry, βρισκόταν εν μέσω «πολέμου ναύλων» και αντιμετώπιζε μειωμένο όγκο συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης «World Container Index» της Drewry, αποτελεί έναν ανεξάρτητο δείκτη ο οποίος χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες κατά την κατάρτιση των ναυλοσυμφώνων. Κατά συνέπεια, η αλματώδης αύξηση των ναύλων που αφορούν στα δρομολόγια Νότιας Ευρώπης-Ασίας θα επιφέρει αύξηση και στις τιμές των ναύλων σε όσα ναυλοσύμφωνα πρόκειται να υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.