Μία νέα συνεργασία για την πρώτη δοκιμή αιολικής τεχνολογίας πρόωσης πλοίων

Μία νέα συνεργασία για την πρώτη δοκιμή αιολικής τεχνολογίας πρόωσης πλοίων

227
Μία νέα συνεργασία για την πρώτη δοκιμή αιολικής τεχνολογίας πρόωσης πλοίων

Η εταιρεία Norsepower Oy Ltd. (Norsepower), σε συνεργασία με την Maersk Tankers, το Energy Technologies Institute (ETI) και την Shell Shipping & Maritime (Shell), ανακοίνωσαν στις 14/03/2017 πως θα εγκαταστήσουν και θα δοκιμάσουν ρότορες Flettner σε ένα πλοίο της Maersk Tankers. Κάτι τέτοιο αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση τεχνολογίας αιολικής ενέργειας πάνω σε δεξαμενόπλοιο µεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.
«Επιδεικνύοντάς την μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η τεχνολογία αυτή θα γίνει πιο ελκυστική για τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους επενδυτές, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση του κόστους των καυσίμων και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλίας στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Andrew Scott, Διευθυντής Προγράμματος-HDV Μarine and Οffshore Renewable Energy, στο ETI.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Maersk Tankers θα εξοπλίσει ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 109,647 DWT τύπου LR2, με δύο Norsepower Rotor Sails ύψους 30 μέτρων και διαμέτρου 5 μέτρων, μέσα στο πρώτο μισό του 2018. Οι δοκιμές στη θάλασσα και οι αναλύσεις των δεδομένων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2019.
Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να μειώσει τη μέση κατανάλωση καυσίμου στις συνήθεις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές κατά 7-10%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.