Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη εκφράζει ο ΟΟΣΑ

Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη εκφράζει ο ΟΟΣΑ

58
Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη εκφράζει ο ΟΟΣΑ

Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να μην είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντέξει πιθανούς κινδύνους από τα αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο, τις υπεραποδόσεις των χρηματαγορών και τις πιθανές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων, εκτιμά έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2017.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% φέτος έναντι 3% το 2016 και ακόμα μεγαλύτερη για το 2018. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμα αρκετά χαμηλός και προειδοποιεί για παράγοντες που πιθανόν να προκαλέσουν και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Αν και κατονομάζονται ανοιχτά στην έκθεση, ορισμένες από τις ανησυχίες που εκφράζονται, συνδέονται με τις πολιτικές που διατείνεται πως θα ακολουθήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, όπως οι δασμοί που προτίθεται να θέσει έναντι προϊόντων ορισμένων χωρών.
Η έκθεση υπογραμμίζει τις πιθανές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων λόγω μεταβολών στα επιτόκια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και η οποία προβλέπεται να είναι η πρώτη από μια σειρά ίδιων ανακοινώσεων φέτος.
«Αν και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι δεν αναμένεται να επέλθουν άμεσα, η πιθανότητα να συμβούν παραμένει και μάλιστα μια ακολουθία από τέτοιους κινδύνους, θα επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει στέλεχος του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τον κίνδυνο του ισχυρού δολαρίου, είναι η Τουρκία λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους το οποίο αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ, και το Μεξικό εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων σε δολάρια.
Τέλος, οι κίνδυνοι που προέρχονται από την πολιτική είναι πιθανό να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στην Ευρώπη λόγω των επικείμενων εκλογών σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Φωτο: ΑΠΕ, Olivier Douliery / POOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.