Αυξάνονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη

Αυξάνονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη

169
Αυξάνονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη

Αναλυτές της VesselsValue κατέγραψαν άνοδο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, κυρίως προς την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Η αύξηση στις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη οφείλεται στην άρση των κυρώσεων, οι οποίες είχαν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής το 2012.
Τα πλοία της National Iranian Tanker Company συνεχίζουν να εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου όμως πλέον έχουν εισέλθει στην αγορά νέοι παίκτες, όπως η COSCO, η Euronav, η Avin International κ.ά.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας ανήλθε στα 3,9 εκατ. bpd, με στόχο να φτάσει τα 4 εκατ. bpd, τον προσεχή Μάρτιο. Τα ανωτέρω επίπεδα παραγωγής είναι παρόμοια με εκείνα πριν το 2012, χρονιά που επιβλήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.
Το 2016 οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν με πλοία κατηγορίας VLCC, Aframax και Suezmax υπολογίστηκαν στις 563, σε σχέση με τις 277 εξαγωγές το 2015 και τις 66 εξαγωγές το 2012. Παρ’όλα αυτά η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών αργού πετρελαίου από το Ιράν είναι αμφίβολη δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου στα αμερικανικά εδάφη.

VesselsValue Spotlight-on-Iranian-Crude
Φωτο: National Iranian Tanker Company

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.