Χωρίς ελεύθερο εμπόριο η Δανία θα πάψει να είναι ισχυρό ναυτικό έθνος

Χωρίς ελεύθερο εμπόριο η Δανία θα πάψει να είναι ισχυρό ναυτικό έθνος

268
Χωρίς ελεύθερο εμπόριο η Δανία θα πάψει να είναι ισχυρό ναυτικό έθνος

Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών, μέσα σε ένα κλίμα εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού, δηλώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την πεποίθησή της, πως για την Δανία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική όχι μόνο για να διατηρήσει η χώρα πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και μέσω της ΕΕ να ενισχύσει την παρουσία της στις παγκόσμιες αγορές, διασφαλίζοντας έτσι όρους -μεσομακροπρόθεσμα- μίας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Για την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών είναι απαραίτητο η ΕΕ να ενισχύσει τις προσπάθειές της για σύναψη περισσότερων εμπορικών συμφωνιών με χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα μέλη της Ένωσης αναγνωρίζουν πως στην Δανία πληθύνονται οι φωνές που ζητούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αλλά εκφράζουν την αισιοδοξία τους τόσο για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ όσο και για αυτό της Δανίας ως μέλος της ΕΕ, με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα των Δανών συνεχίζει να πιστεύει και να υποστηρίζει τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και της ανάγκης παραμονής της χώρας στους κόλπους της ΕΕ.
Και αυτό συμβαίνει καθώς η πλειοψηφία των Δανών εφοπλιστών αλλά και των Δανών πολιτών θεωρεί ότι η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα νέων αγορών, σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως οι ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας και τα δανέζικα προϊόντα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές και τους καταναλωτές όλου του κόσμου.
Άλλωστε, όπως τονίζει η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών, για μία μικρή, ανοικτή οικονομία, όπως είναι αυτή της Δανίας, η ελεύθερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη και την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και έχει ενδιαφέρον, ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι εάν η Δανία χάσει την δυνατότητα του ελεύθερου εμπορίου, τότε θα πάψει να είναι και ένα ισχυρό ναυτικό έθνος.
Τις απόψεις και σκέψεις αυτές των Δανών Εφοπλιστών παρουσιάζει με εμφατικό τρόπο η Anne H. Steffensen, Γενική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης. Η κα Steffensen τονίζει, μάλιστα, με αφορμή και την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA), πως «η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη (και) της Δανίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την δυνατότητα της ΕΕ να προχωρήσει στη σύναψη περισσότερων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου». Και η ίδια επισημαίνει, πως τώρα το επόμενο βήμα και στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι η «επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και με την Ιαπωνία».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/Vincent Jannink

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.