Οι εξελίξεις στο Ιράν: προοπτικές και προκλήσεις για την Ελληνική Ναυτιλία

Οι εξελίξεις στο Ιράν: προοπτικές και προκλήσεις για την Ελληνική Ναυτιλία

884
Οι εξελίξεις στο Ιράν: προοπτικές και προκλήσεις για την Ελληνική Ναυτιλία
O Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, κ. Majid M. Shabestari, με την πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης κα Ειρήνη Νταϊφά και τη χορηγό της εκδήλωσης κα Maryam Taher

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά εκδήλωση με θέμα “Iran-Post Sanctions: Legal challenges and business opportunities”.

Την εκδήλωση οργάνωσαν τα Ναυτικά Χρονικά και το δικηγορικό γραφείο M. Taher and Co. Solicitors, London, με την αιγίδα και υποστήριξη της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.

H εκδήλωση με ομιλητές τους δικηγόρους κκ. Maryam Taher και Πάρη Παντελή της Μ. Taher and Co. Solicitors ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε στον Πειραιά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, μετά την άρση των κυρώσεων, που επανέφερε το Ιράν στο διεθνές προσκήνιο των εμπορικών και ναυτιλιακών εξελίξεων.

Στο καλωσόρισμά της η Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με το Ιράν, ενώ επισήμανε το αμείωτο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη Λέσχη φιλοξενεί πάντα εκδηλώσεις και συζητήσεις με θέματα γεωπολιτικής σπουδαιότητας, που αφορούν τη ναυτιλία, ενώ παράλληλα εστίασε στις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των θαλασσίων μεταφορών στη συγκεκριμένη περιοχή της Ασίας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, κ. Majid M. Shabestari, αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται μετά την άρση των κυρώσεων σε αυτό το σημαντικό σταυροδρόμι της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Τεχεράνης για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμού των υποδομών, ενώ προσκάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν τη φίλη χώρα και να αναπτύξουν νέες προοπτικές συνεργασίας. Ο κ. Majid M. Shabestari επισήμανε στους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους, ότι η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα είναι θετική σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κίνηση και δραστηριότητα που θα ενισχύσει την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών, οι οποίοι επισφραγίστηκαν από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη, θα συνεχιστούν με αμοιβαία επωφελείς προοπτικές. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη ναυτική παράδοση της χώρας μας και τόνισε τη σημασία της ναυτιλίας για την ανάπτυξη του Ιράν, της ευρύτερης περιοχής και ειδικά των όμορων ασιατικών χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε θαλάσσιες οδούς και αρτηρίες.

Ο διευθυντής της Ναυτικών Χρονικών κ. Ηλίας Μπίσιας αναφέρθηκε στο σημαντικό ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η πρώτη από σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με θέμα τις γεωπολιτικές και νομοθετικές εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Η σημαντική προσέλευση στη συγκεκριμένη εκδήλωση απέδειξε, μάλιστα, το ενδιαφέρον της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και των επιχειρηματιών του Πειραιά για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και ειδικότερα στο Ιράν.

Η κ. Μaryam Taher και ο κ. Πάρις Παντελής της δικηγορικής εταιρείας M Taher & Co Solicitors, ειδικευμένοι σε θέματα ναυτικού δικαίου, ενέργειας, διεθνών κυρώσεων και Ιρανικής πολιτικής μεταφορών και εμπορίου, παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο δραστηριοποίησης στο Ιράν ειδικά μετά την υιοθέτηση και εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για τα πυρηνικά (JCPOA). Οι δύο δικηγόροι ανέλυσαν διεξοδικά τις αντίστοιχες θέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και προσδιόρισαν τις επιτρεπόμενες πλέονεμπορικές δραστηριότητες με το Ιράν στους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης, παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, της εξαγωγής και θαλάσσιας μεταφοράς ιρανικού αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων, των αερομεταφορών, των ασφαλήσεων και ναυτασφαλήσεων, της μεταφοράς κεφαλαίων και της χρηματοδότησης του εμπορίου.

tsam-106

Ειδική αναφορά έγινε στην επίδραση της άρσης των δευτερογενών Αμερικανικών κυρώσεων καθώς και στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προσπάθειες να επιλυθούν διαδικαστικά προβλήματα και ασάφειες που ταλαιπωρούν επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων.

Κλείνοντας την ομιλία ο κ. Παντελής αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις σε διαφόρους τομείς της Ιρανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού τομέα ενώ η κα Taher απαντώντας σε ερωτήσεις και παρέχοντας διευκρινήσεις κάλεσε εκείνους με συμφέροντα στην περιοχή να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες τους το συντομότερο δυνατό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ΑΕ κ. Majid M. Shabestari και ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ κ. Hammid Haddadi, o Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ, υποναύαρχος (ΛΣ) κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Γεώργιος Π. Παντελής , ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Βασίλης Λογοθέτης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Βασίλης Τερζής,  ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου / ICC – Hellas κ. Νικόλαος Βερνίκος, o commercial director της National Iranian Tanker Company (NITC) κ. Nasrollah Sardashti, πλήθος από νομικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ασφαλιστές και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών,  επιχειρήσεων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το δικηγορικό γραφείο M. Taher and Co. Solicitors.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.