Ομαλοποιείται η διακίνηση των containers σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ομαλοποιείται η διακίνηση των containers σε Ευρώπη και ΗΠΑ

245
Ομαλοποιείται η διακίνηση των containers σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Alphaliner, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Άπω Ανατολής- Ευρώπης και Άπω Ανατολής- Βόρειας Αμερικής έφτασαν τα 15,08 εκατ. TEU το 2016, αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2015.
To 2015 δεν ήταν καλή χρονιά αφού είχε καταγραφεί πτώση κατά 3,1% στη διακίνηση containers λόγω της μειωμένης ζήτησης από την αγορά της Ρωσίας. Το περσινό έτος όμως η κατάσταση αντιστράφηκε λόγω αυξημένης ζήτησης από τις αγορές της Ρωσίας και της Βόρειας Ευρώπης.
Η Alphaliner τόνισε ότι οι συνολικές μεταφορές μεταξύ Άπω Ανατολής- Ευρώπης για το 2016 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά του 2014, χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της τάξης των 15,39 εκατ. TEU. Αντίθετα η διακίνηση containers μεταξύ Άπω Ανατολής- ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το 2014, καταγράφοντας το ρεκόρ των 14,21 εκατ. TEU και σηματοδοτώντας το 2016 ως την έβδομη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης του εμπορίου στη συγκεκριμένη γραμμή.
Η αύξηση των μεταφορών μεταξύ δυτικής και ανατολικής ακτής των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα, 3,4% και 3,3% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της νέας διώρυγας του Παναμά τον περασμένο Ιούνιο που επέτρεψε την ισομερή κατανομή των φορτίων μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.