Επιτακτική η ανάγκη για ένα Υπουργείο «Γαλάζιας Ανάπτυξης» στην Ιταλία

Επιτακτική η ανάγκη για ένα Υπουργείο «Γαλάζιας Ανάπτυξης» στην Ιταλία

59
Επιτακτική η ανάγκη για ένα Υπουργείο «Γαλάζιας Ανάπτυξης» στην Ιταλία

Την ίδρυση ενός υπουργείου «Γαλάζιας Ανάπτυξης» αιτήθηκε ο πρόεδρος της Federazione del Mare, Paolo d’Amico, στο πλαίσιo της εκδήλωσης «Shipping, Forwarding & Logistics Μeet Industry», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις αρχές του μήνα. Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 700 άτομα από το χώρο της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας της Ιταλίας, έγινε με την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών (The International Propeller Club, Federazione del Mare, Assologistica κ.ά.).

Στόχος της ήταν να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιταλική λιμενική βιομηχανία, με δεδομένο ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα λιμάνια της χώρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις λειτουργίες τους καθώς και στον όγκο των μεταφορτώσεων που αναλαμβάνουν.

Οι διοικητικές αρχές των λιμανιών της χώρας χαρακτηρίζονται από μεγάλη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να καθυστερούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ναυτιλίας. Επιπλέον, ασκήθηκε έντονη κριτική από τους συμμετέχοντες και ομιλητές στην εκδήλωση προς την ιταλική κυβέρνηση, με την κατηγορία ότι δεν επιδεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της λιμενικής οικονομίας της χώρας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν την άποψη ότι είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη σύστασης ενός υπουργείου Γαλάζιας Ανάπτυξης που θα επιτρέψει την επικοινωνία και αμοιβαία συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τη βελτίωση των αλυσίδων logistics, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το περιβάλλον και την προστασία του.

Φωτό: porto.genova.it

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.