H αγορά των Panamax πλοίων ξηρού φορτίου

H αγορά των Panamax πλοίων ξηρού φορτίου

647
H αγορά των Panamax πλοίων ξηρού φορτίου

Στη 2η θέση ανεβαίνει η Αυστραλία στην αγορά των Panamax πλοίων ξηρού φορτίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των διαδρομών με την μεγαλύτερη κίνηση (διανυθείσα απόσταση φορτωμένου πλοίου πολλαπλασιαμένο με την ποσότητα φορτίου για κάθε πλοίο – δισεκατομμύρια τονομίλια).
Τα Panamax ξηρού φορτίου μεταφέρουν δημητριακά – κυρίως σόγια, ενώ η αγορά τους παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Μέχρι πρόσφατα, την αγορά κυριαρχούσαν τα δρομολόγια από Βραζιλία προς Κίνα, ωστόσο το εν λόγω δρομολόγιο παρουσίασε καθίζηση μέσα στο 2016. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Βραζιλίας στις εξαγωγές σόγιας. Κατά το 2014, οπότε και η παραγωγή στις ΗΠΑ υπήρξε μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα, οι τιμές μειώθηκαν οπότε και αυξήθηκαν οι πωλήσεις προς την Κίνα. Κατά το ίδιο διάστημα, αντίθετα, η παραγωγή της Βραζιλίας σημείωσε κάμψη.
Παρόμοια τάση συνεχίστηκε και κατά το 4ο τρίμηνο του 2016, με την παραγωγή της Βραζιλίας να μειώνεται και η αγορά να οδηγείται σε εναλλακτικά δρομολόγια και ιδίως από Αυστραλία και ΗΠΑ προς Κίνα, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα που συνέταξαν οι ειδικοί της VesselsValue.
va

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.