Η British Ports Association απαντά στις δηλώσεις της Τερέζα Μέι περί Brexit

Η British Ports Association απαντά στις δηλώσεις της Τερέζα Μέι περί Brexit

87
Η British Ports Association απαντά στις δηλώσεις της Τερέζα Μέι περί Brexit

Η Τερέζα Μέι σε ομιλία της προς Βρετανούς διπλωμάτες προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ότι κινείται προς την κατεύθυνση ενός καθαρού -πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως σκληρό- Brexit. Στόχος της, δήλωσε πως είναι η αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή αγορά και η επιδίωξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Οι δηλώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση -μεταξύ άλλων- και των μελών της British Ports Association.

Ο Richard Ballantyne, Chief Executive της Ένωσης των Βρετανικών Λιμένων, ανέφερε ότι η ψηφοφορία για το Brexit και οι πρόσφατες δηλώσεις της Τερέζα Μέι προκαλούν μία ευρύτερη συζήτηση για το ποιο θα είναι το μέλλον του βρετανικού εμπορίου και πως θα διαμορφωθεί η τελωνειακή πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ανυπομονούμε» δήλωσε ο ίδιος «να ξεκινήσουμε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για να κατανοήσουμε ποιο είναι το όραμά της για την μετά Brexit εποχή» αλλά και πως θα γίνει η εφαρμογή και διαχείριση των νέων τελωνειακών διαδικασιών στους βρετανικούς λιμένες.

Ο κ. Ballantyne αναφέρθηκε και στα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν για τους λιμένες της χώρας από ένα σκληρό Brexit, που αποχώρηση από την ενιαία αγορά και αύξηση των συνοριακών ελέγχων, που κατά την γνώμη της Ένωσης θα οδηγήσουν σε διατάραξη της ομαλής διακίνησης των αγαθών από και προς τους βρετανικούς λιμένες. Η ελπίδα της Ένωσης των Βρετανικών λιμένων παραμένει η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΗΒ και ΕΕ. Βέβαια. Βέβαια, μία τέτοια προοπτική μοιάζει να μην έχει πολλές ελπίδες, καθώς από την πλευρά της ΕΕ τονίζεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιλογές της χωρίς μερίδιο στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ANDY RAIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.