Oι «Θαλάσσιες» απαγωγές, παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση στο 2015

Oι «Θαλάσσιες» απαγωγές, παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση στο 2015

338
Oι «Θαλάσσιες»  απαγωγές, παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση στο 2015

Aπογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις απαγωγές ναυτικών το 2016.  Ρεκόρ αθλιότητας που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα τελευταία 10 χρόνια,  καταγράφουν τα στοιχεία του IMB στην ετήσια έκθεση για την  πειρατεία. Αν και το διεθνές έγκλημα της πειρατείας εμφανίζεται να υποχωρεί με καταγεγραμμένα 191 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας στις θάλασσες του κόσμου, οι απαγωγές αποτελούν πλέον το νέο εφιάλτη των θαλασσών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία όπως δημοσιεύτηκαν από το διεθνή κέντρο μελέτης και καταπολέμησης της ανομίας στους ωκεανούς οι «Θαλάσσιες»  απαγωγές, παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση στο 2015.

«Η συνεχιζόμενη πτώση της πειρατείας όπως και της ομηρίας ναυτικών είναι μεν μια καλή είδηση, αλλά ορισμένες θαλάσσιες οδοί παραμένουν επικίνδυνες» δήλωσε ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB . Η ραγδαία κλιμάκωση των απαγωγών πληρωμάτων είναι μια ανησυχητική τάση σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αφρικής όπως και στη θάλασσα Σούλου και στην ευρύτερη  περιοχή μεταξύ ανατολικής Μαλαισίας και Φιλιππίνων.

Οι σύγχρονοι άνομοι- εφιάλτες των θαλασσών απήγαγαν για λύτρα 62 ναυτικούς  σε 15 μεμονωμένα επεισόδια κατά το 2016. Η πλειονότητα των περιστατικών ήταν στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, ενώ αυξανόμενες πλέον είναι οι επιθέσεις και στις θάλασσες από τη Μαλαισία έως την Ινδονησία. Κυρίως στόχος των απαγωγέων φαίνεται ότι είναι προς το παρόν τα ρυμουλκά, οι φορτηγίδες, τα αλιευτικά σκάφη, ενώ πιο πρόσφατα στο μάτι των εγκληματιών βρίσκονται και ποντοπόρα πλοία μικρής ή μεσαίας χωρητικότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.