Κομμάτι από την κρηπίδα πάγου της δυτ. Ανταρκτικής έκτασης 5.000 τ.χλμ. έτοιμο...

Κομμάτι από την κρηπίδα πάγου της δυτ. Ανταρκτικής έκτασης 5.000 τ.χλμ. έτοιμο να αποκολληθεί

183
Κομμάτι από την κρηπίδα πάγου της δυτ. Ανταρκτικής έκτασης 5.000 τ.χλμ. έτοιμο να αποκολληθεί

Τα αποτελέσματα της υπερθέρμανστης του πλανήτη γίνονται πλέον ορατά κάθε μέρα που περνά. Ενδεικτικό, πλέον πρόσφατο παράδειγμα, ένα κομμάτι της κρηπίδας πάγου στην δυτική Ανταρκτική, που καλύπτει μια επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήτοι μεγέθους σχεδόν όσο η νήσος του Μπαλί στην Ινδονησία, το οποίο υπάρχει κίνδυνος σύντομα να αποκολληθεί. Η προειδοποίηση ήρθε προ ολίγων ημερών από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σουόνσι της Βρετανίας.

Το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου ανήκει στην κρηπίδα πάγου Larsen C, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που υπάρχει στον κόσμο, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 55.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το πάχος της φθάνει τα 350 μέτρα.

«Ένα παγόβουνο, που ενδεχομένως είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, ετοιμάζεται να αποσπασθεί από την Ανταρκτική» επισημαίνουν οι επιστήμονες σε δελτίο Τύπου.

Η επιφάνειά του είναι 85 φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες παρατηρούν τη ρωγμή που έχει σχηματιστεί σε αυτήν την περιοχή και που πλέον υπερβαίνει σε μήκος τα 150 χιλιόμετρα.

Όμως «τον Δεκέμβριο αυτή η ρωγμή επεκτάθηκε κατά 18 χιλιόμετρα και δεν απομένουν παρά περίπου 20 χλμ προτού να μην αποτελεί πλέον τμήμα της κρηπίδας πάγου».

«Θα ένιωθα έκπληξη στην περίπτωση που αυτό δεν αποκολληθεί τους επόμενους μήνες» είπε ο Άντριαν Λάκμαν, ένας από τους ερευνητές, σε ένα δελτίο τύπου, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο γεωγραφικό συμβάν που θα αλλάξει το τοπίο» αυτής της περιοχής. Ένας από τους λόγους στους οποίους αποδίδεται η εξέλιξη αυτή είναι η αύξηση κατά περίπου 2,5 βαθμών Κελσίου την τελευταία πεντηκονταετία της θερμοκρασίας στην περιοχή αυτή της Ανταρκτικής.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση κατάρρευσης αυτού του τεράστιου τμήματος πάγου, οι παγετώνες που ρέουν πίσω από αυτό υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν με ταχύτερο ρυθμό στη θάλασσα, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση της στάθμης της.

Δείτε εδώ το βίντεο με το κομμάτι της κρηπίδας πάγου, που υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί στην δυτική Ανταρκτική.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.