Μία φωτιά στο λεβητοστάσιο ίσως κρύβει το μυστικό της τραγωδίας του «Τιτανικού»

Μία φωτιά στο λεβητοστάσιο ίσως κρύβει το μυστικό της τραγωδίας του «Τιτανικού»

520
Μία φωτιά στο λεβητοστάσιο ίσως κρύβει το μυστικό της τραγωδίας του «Τιτανικού»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, μετά από πολυετή έρευνα του Ιρλανδού δημοσιογράφου Senan Molony, από τα οποία προκύπτει πως η καταστροφή του «Τιτανικού» και ο θάνατος εκατοντάδων επιβατών του στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού στις 15 Απριλίου του 1914 μπορεί να μην οφειλόταν στην πρόσκρουση στο παγόβουνο.

Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, o δημοσιογράφος υποστήριξε ότι μετά από ενδελεχή έρευνα τριάντα ετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αιτία που βυθίστηκε ο «Τιτανικός» δεν ήταν το παγόβουνο αλλά μία πυρκαγιά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε χώρο κοντά στο λεβητοστάσιο του πλοίου, όπου βρισκόταν αποθηκευμένο κάρβουνο και μάλιστα είχε ξεσπάσει λίγο πριν την αναχώρηση του «Τιτανικού» από το Σαουθάμπτον. Για την πυρκαγιά οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν ποτέ, καθώς η εταιρεία και το πλήρωμα αποφάσισαν να αποκρύψουν το γεγονός.

1749072

Ο Senan Molony υποστηρίζει ότι από την ανάλυση φωτογραφιών του «Τιτανικού», πριν την αναχώρηση του τελευταίου από την Αγγλία, εντόπισε ίχνη αιθάλης σε τμήματα της πλώρης του πλοίου, κάτι που αποδεικνύει ότι πυρκαγιά είχε «τραυματίσει» το πλοίο, οπότε με μεγαλύτερη ευκολία οι πάγοι διαπέρασαν το μέταλλο του πλοίου όταν το τελευταίου συγκρούστηκε με το παγόβουνο.

Συγκεκριμένα, κατά την θεωρία του Molony, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: ξεσπά η πυρκαγιά ενώ το πλοίο βρισκόταν ακόμα στο λιμάνι. Παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να σβήσει την πυρκαγιά άμεσα, οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν εντός του κύτους του πλοίου μπορεί να έφτασαν ακόμα και τους 1.000 °C, καθιστώντας το ατσάλι του «Τιτανικού» εύθραυστο. Έτσι, όταν κατά την Πέμπτη ημέρα του ταξιδιού του, ο «Τιτανικός» έπεσε πάνω στο παγόβουνο, το καταπονημένο πρωραίο τμήμα του κύτους έσπασε και η βύθιση ήταν αναπόφευκτη.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/B/W ONLY & ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPASTR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.