Προς στενότερη εμπορική συνεργασία Τουρκίας-Ε.Ε.

Προς στενότερη εμπορική συνεργασία Τουρκίας-Ε.Ε.

76
Προς στενότερη εμπορική συνεργασία Τουρκίας-Ε.Ε.

Η Τουρκία στοχεύει να ολοκληρώσει τη νέα και “βελτιωμένη” συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Nihat Zeybekci.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ο κ. Zeybekci δήλωσε ότι μια πολύ σημαντική πολιτική και διπλωματική απόφαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση των αρμοδίων  Επιτρόπων της ΕΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση και βελτίωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του έτους.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της δήλωσε: «Η αναβάθμιση της εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ουσιαστικό μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται από την ΕΕ και την Τουρκία για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως προσδιορίστηκαν  κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου του 2015 και στη σύσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016».

Ο κ. Zeybekci δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Ανατολή ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ενθαρρυντική και μεγάλης σημασίας αφού η προηγούμενη συμφωνία αφορούσε το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ μόνο σε βιομηχανικά προϊόντα. Το νέο πεδίο εφαρμογής πλέον θα συμπεριλάβει και τα γεωργικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δημόσιες προμήθειες. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων προς την ΕΕ από την Τουρκία ξεπερνούν το 48,5 % των συνολικών εξαγωγών μας.

Παράλληλα η Τουρκία θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος στις  νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.