Το εμπόδιο που ο Donald Trump δεν είχε υπολογίσει: Το ισχυρό δολάριο

Το εμπόδιο που ο Donald Trump δεν είχε υπολογίσει: Το ισχυρό δολάριο

89
Το εμπόδιο που ο Donald Trump δεν είχε υπολογίσει: Το ισχυρό δολάριο

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμεί την τόνωση των αμερικανικών εξαγωγών, την επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Πιθανότατα, ωστόσο, να αντιμετωπίσει κάποιο εμπόδιο που πιθανόν δεν είχε υπολογίσει: το ισχυρό δολάριο.

Ήδη από τις 8 Νοεμβρίου, οπότε και εξελέγη, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 5%. Ενδεικτικά, δείκτης που απεικονίζει τη σχέση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των κυριότερων νομισμάτων, έφτασε σε υψηλό 14 ετών, λίγο μετά την εκλογή Trump για να υποστεί στη συνέχεια μια μικρή διόρθωση.

Η άνοδος του δολαρίου αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η θητεία Trump θα επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη μέσω περικοπής της φορολογίας και επενδύσεων σε υποδομές. Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και οι φήμες για περαιτέρω αύξηση τους εντός του 2017, πιθανόν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αμερικανικό νόμισμα. Δεδομένου ότι τα επιτόκια σε άλλες οικονομίες είναι αισθητά χαμηλότερα, οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν στις ΗΠΑ για να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις – τάση που και αυτή αναμένεται να ωθήσει το δολάριο προς τα πάνω.

Η δυναμική αυτή του δολαρίου θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό πρόβλημα: το ακριβό δολάριο μοιραία κάνει ακριβότερες τις τιμές των αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό και φθηνότερες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου οι αμερικανικές βιομηχανίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα ενώ είναι πιθανό αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός ΗΠΑ, παρά τις δηλώσεις Trump για επιβολή φορολογίας 35% για εταιρείες που θα μεταφέρουν τις παραγωγικές μονάδες τους εκτός ΗΠΑ και την εισαγωγή των προϊόντων τους εκ νέου στη χώρα.

Επιπρόσθετα, ένα ισχυρό δολάριο ενδεχομένως να συμπιέσει τις τιμές του πετρελαίου, αφού όσο υψηλότερη η τιμή του δολαρίου, τόσο φθηνότερη η αγορά του μαύρου χρυσού. Έτσι, γίνονται ασύμφορες οι επενδύσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες, τις οποίες είχε θέσει ως κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας ο Donald Trump.

Ακόμα και πριν την εκλογή Trump μια άνοδος του δολαρίου είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των αμερικανικών εξαγωγών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, από τον Οκτώβριο του 2014 όταν είχαν φτάσει τα $200 δις.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Whirlpool και η Apple, εστίασαν στο ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις τους.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες Trump για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας είναι πιθανό να δημιουργήσουν τριβές με τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχει να συμβεί επί της ουσίας από εποχής Reagan την δεκαετία του 1980.

Παρά τη φήμη του ως υπέρμαχου πολιτικών ελεύθερου εμπορίου, ο Reagan κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, επέβαλε δασμούς στην εισαγωγή ορισμένων ιαπωνικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων είχαν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος. Σε μια συνάντηση σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης μόλις το 1985 μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Δυτικής Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας επετεύχθη συμφωνία περιστολής του ισχυρού δολαρίου.

Εν έτει 2016, ο Trump απειλεί να ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό και την Ιαπωνία. Μια ανάλυση αμερικανικού ινστιτούτου προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να χαθούν σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας σε πιθανή επιβολή δασμών σε Μεξικό και Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.