Οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς (βίντεο)

Οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς (βίντεο)

71
Οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς (βίντεο)

Το Νοέμβριο που μας πέρασε η έκταση που κάλυπτε ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής περιορίστηκε σημαντικά αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1979. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής κάλυπτε έκταση 9,08 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν το 2006 κάλυπτε έκταση 9,9 τετρ. χλμ. και το Νοέμβριο του 1981 έκταση 11,03 τετρ. χλμ.

Αν και το σύνηθες είναι αυτήν την εποχή του χρόνου οι θερμοκρασίες του αέρα κοντά στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού (ύψος 2.500 ποδών) να βρίσκονται αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, εφέτος η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική με τις αέριες μάζες να είναι εξαιρετικά πιο θερμές, αγγίζοντας ακόμα και τους +10 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει άμεση επιρροή στην κυκλοφορία των ωκεανών, τον καιρό και κατ’ επέκταση τις κλιματολογικές συνθήκες σε ολόκληρη την υδρόγειο. Η συρρίκνωση αλλά και εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου αποτελεί έναν πρώτο και εύκολο δείκτη που καταδεικνύει την κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης μας, με δραματικές συνέπειες για την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Στο βίντεο της NASA που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το λιώσιμο των πάγων όπως αυτό έχει καταγραφεί από δορυφορικά μέσα τα τελευταία 26 χρόνια: https://www.youtube.com/watch?v=Vj1G9gqhkYA

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/AUSTRALIAN DEPARTMENT OF THE ENV

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.