Οι οικονομικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στη ναυλαγορά

Οι οικονομικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στη ναυλαγορά

170
Οι οικονομικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στη ναυλαγορά

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

 

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», καθώς για άλλη μία φορά οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης έχουν αρχίσει και περιπλέκονται με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και φυσικά με τι επιπλέον κόστος-μέτρα για την Ελλάδα.  Όσο απομακρύνεται η συμφωνία τόσο καθυστερεί και η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός το οποίο από μόνο του δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για έξοδο από την κρίση, αλλά είναι αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης από τις αγορές. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική πλευρά είχε εκτιμήσει ότι η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο QE θα λάμβανε χώρα τον Ιούλιο του 2016 ενώ τώρα το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για τον Μάρτιο του 2017.

Στην συνολική εικόνα της Ευρωζώνης, όπου οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την οικονομική της πορεία, έχουν αρχίσει ήδη και ανακοινώνονται οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για την οικονομική της ανάπτυξη.  Συγκεκριμένα η Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος θα κλείσει στο 1,6% μετά από ανάπτυξη 2,1% το 2015.  Για το 2017 προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας σχετικά με το 2016, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 1,4% ενώ στην έκθεση της τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο είναι αυτό που επηρεάζει το outlook των Ευρωπαϊκών χωρών.  BAE announces it will cut 1,775 jobs at its British shipyards

Στην ίδια λογική αλλά με μία μικρή απόκλιση στο ποσοστό ανάπτυξης κινείται και η εκτίμηση της Moody’s για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την έκφραση «κάθε πέρυσι και καλύτερα».  Στην έκθεση της η Moody’s επισημαίνει την ανομοιογενή ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης ενώ προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Ειδικότερα αναμένει την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016, από 2% το 2015 και στο 1,3% το 2017.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η FED προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κίνηση η οποία είχε προεξοφληθεί και εκτιμάται ότι εντός του 2017 η FED θα προβεί σε 2 ή 3 ακόμη αυξήσεις. Γεγονός είναι πως ο αντίκτυπος από την πρόσφατη αύξηση δεν θα είναι και τόσο σημαντικός για τις ΗΠΑ αλλά στον αντίποδα, οι αναδυόμενες οικονομίες που χρήζουν μεγάλη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εκροής κεφαλαίων, το οποίο όμως μπορεί να αντισταθμιστεί από τα έμμεσα οφέλη από την υψηλότερη ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ως απόρροια του QE από την FED, οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Αύγουστο και συμπληρώνοντας 4 διαδοχικούς μήνες ανόδου. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 1,7% τον Νοέμβριο, την ισχυρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Singapore Economic Report for 2nd Quarter 2014

Το αξιοσημείωτο όμως γεγονός για τις ΗΠΑ, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, μετά την εκλογή του Trump, τόσο πιο θετικά γίνονται τα μηνύματα και οι προβλέψεις των επενδυτών και των διάφορων Οργανισμών για την Αμερικανική οικονομία. Οι δεσμεύσεις του Trump για αναθέρμανση της οικονομίας μέσω περικοπών στη φορολογία, αύξηση των δαπανών και χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με την επιλογή στελεχών από την «αγορά» έχουν επιδράσει θετικά στις αγορές, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πορεία των μετοχών και των ομολόγων.  Στην αγορά επικρατεί η άποψη ότι κάθε καλό που έχει πει ο Trump θα το πετύχει και οτιδήποτε κακό δεν θα το εφαρμόσει.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 946 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,048 μονάδες με $ 6,729 την ημέρα, BPI στις 1,126 μονάδες στα $ 8,994 την ημέρα, BSI στις 960 μονάδες στα $ 10,034 την ημέρα και BHSI στις 600 μονάδες, στα $ 8,537 την ημέρα.

Η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς το 2017, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών αργιών στην Κίνα, η οποία τοποθετείται μετά την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου, θεωρείται παρακινδυνευμένη αν και γενικότερα επικρατεί η πεποίθηση ότι στο σύνολο της η αγορά θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο άγνωστος Χ στην «εξίσωση» για την πορεία της αγοράς το 2017 είναι η πορεία της Παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση του Παγκόσμιου Εμπορίου (Demand) καθώς ο παράγοντας προσφορά πλοίων (Supply), στην παρούσα φάση, είναι σε γενικές γραμμές μετρήσιμος και προβλέψιμος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.