Η Τεχεράνη μετά την Boeing υπογράφει ιστορική συμφωνία και με την Airbus

Η Τεχεράνη μετά την Boeing υπογράφει ιστορική συμφωνία και με την Airbus

126
Η Τεχεράνη μετά την Boeing υπογράφει ιστορική συμφωνία και με την Airbus

Προ ολίγων ημερών ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράν οριστικοποίησε την πολυαναμενόμενη συμφωνία με την αμερικανική Boeing για την αγορά 50 δικινητήριων αεροσκαφών στενής ατράκτου τύπου Boeing 737 και 30 ευρείας ατράκτου τύπου Boeing 777, με συνολικό κόστος 16,6 δις δολάρια ΗΠΑ.

Και τώρα η Iran Air προχωρά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας της και με την ευρωπαϊκή Airbus, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία τους τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Παρίσι για αγορά 100 επιβατικών αεροσκαφών. Έτσι, ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράν θα αποκτήσει από την Airbus 46 αεροσκάφη της οικογένειας Α320, 38 τύπου Α330 και 16 Α350 XWB. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.

Η οριστική συμφωνία υπεγράφη από τον Farhad Parvaresh, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Iran Air και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus, Fabrice Bregier. Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας και πλέον αυτό που απομένει είναι η χορήγηση άδειας και από τις αμερικανικές αρχές (Office of Foreign Assets Control – OFAC). Αυτό συμβαίνει γιατί για προϊόντα που περιλαμβάνουν σε ποσοστό άνω του 10% αμερικανική τεχνολογία πρέπει να δίδεται άδεια από το OFAC έτσι ώστε αυτά να εξάγονται νομίμως στο Ιράν.

 

Φωτό: airbus.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.