Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών

Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών

225
Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών

Ο Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε την 16/12/2016 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Τουρκίας κ. Suat Hayri Aka, o οποίος συνοδευόταν επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες του τουρκικού Υπουργείου. Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς, ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο.

Ο Τούρκος ΓΓ απέδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και στη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα. Συναφώς, απέδωσε προτεραιότητα στη συνεργασία των δυο χωρών επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας, επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα (PSC) και θαλάσσιου τουρισμού, υπό το πρίσμα του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας και της συναφούς διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας. Ο Τούρκος ΓΓ κ. Αka αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα εγκαθίδρυσης νέων θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ λιμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας και τουρκικών λιμένων. Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον ΓΓ ΥΝΑΝΠ για επίσκεψη στην Τουρκία στο πλαίσιο ενίσχυσης των προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

dsc_1575m

Ο κ. ΓΓ ΥΝΑΝΠ απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο στο ναυτιλιακό τομέα, το οποίο έχει επιτρέψει την ανάπτυξη δομημένης ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Θεοτοκάς απέδωσε προτεραιότητα στη συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και επιβεβαίωσε τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και επιθεωρήσεων πλοίων, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας μας στην εφαρμογή των συναφών διεθνών συμβάσεων και της ενωσιακής νομοθεσίας. Ο κ. ΓΓ ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε ομοίως στο θέμα δημιουργίας νέων θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ λιμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας και τουρκικών λιμένων, στη βάση του υφιστάμενου συνεκτικού θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας, το οποίο παρέχει το αναγκαίο υπόβαθρο για την υλοποίησή τους. Τέλος, απηύθυνε με τη σειρά του πρόσκληση για συμμετοχή του Τούρκου ΓΓ, αλλά εκ μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών στην επικείμενη εκδήλωση με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό “Posidonia Sea Tourism Forum” (Αθήνα, 23-24.05.2017).

Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη συμφωνία τους για την περαιτέρω διεύρυνση της δομημένης διμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στον ναυτιλιακό τομέα, προσδιορίζοντας ως τομείς προτεραιότητας των δύο χωρών: (α) την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των επιθεωρήσεων πλοίων σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας τεχνικών ομάδων διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών Λιμενικών Αρχών με τις αντίστοιχες Τουρκικές Αρχές, στο πλαίσιο του κοινού στόχου ενίσχυσης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και (β) την προοπτική νέων θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του κοινού στόχου ενδυνάμωσης της ναυτιλιακής συνεργασίας και ανάπτυξης των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος των οικονομιών των παράκτιων κοινοτήτων τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.