Μια πολιτική απόφαση που θα αναταράξει την ήδη εύθραυστη αμερικανική αγορά

Μια πολιτική απόφαση που θα αναταράξει την ήδη εύθραυστη αμερικανική αγορά

161
Μια πολιτική απόφαση που θα αναταράξει την ήδη εύθραυστη αμερικανική αγορά

To ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και την ανησυχία οικονομολόγων προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του νεοεκλεγέντα Πρόεδρου Donald Trump σχετικά με την επιβολή βαριάς φορολογίας στις εταιρείες των ΗΠΑ που κατασκευάζουν προϊόντα στο εξωτερικό και εξακολουθούν να προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εντός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Associated Press η νέα πολιτική εάν εφαρμοστεί θα ανεβάσει τις τιμές σε πολλά προϊόντα με αποτέλεσμα το πλήγμα να μετακυλήσει στους καταναλωτές ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος για τεράστιες δικαστικές διαμάχες αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις.
Σε μια σειρά από tweets ο κ. Trump υποσχέθηκε την επιβολή δασμών 35% για τα προϊόντα που πωλούνται στο εσωτερικό των ΗΠΑ από οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση η οποία απέλυσε Αμερικανούς εργαζόμενους και ειδικά εργάτες, και έχτισε ένα νέο εργοστάσιο ή μονάδα σε άλλη χώρα.
Οι δασμοί θα αγγίζουν το 35% στα προϊόντα που κατασκευάζονται στο Μεξικό και έως και 45% στα προϊόντα από την Κίνα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι μια τέτοια πολιτική απόφαση θα αναταράξει την ήδη εύθραυστη αμερικανική αγορά αφού πολλά προϊόντα κατασκευάζονται σε μεγάλη πλειοψηφία στην Κίνα και στις χώρες της κεντρική και νοτίου Αμερικής και της Ασίας. Ήδη για το μήνα Νοέμβριο οι εισαγωγές αλλά και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ σημειώνουν πτώση και η τάση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί με σημαντική επίδραση για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.