Ημέρα ορόσημο για την Ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία

Ημέρα ορόσημο για την Ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία

192
Ημέρα ορόσημο για την Ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία
Το ιστορικό, γερμανικό ναυπηγείο Blohm+Voss επιστρέφει σε γερμανικά χέρια. Πηγή Blohm+Voss

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χτες υπέρ της έκθεσης του εισηγητή και ευρωβουλευτή κ. Knut Fleckenstein σχετικά με τον Kανονισμό περί απελευθέρωσης λιμενικών υπηρεσιών αλλά και της διαφάνειας στους λιμένες. Η έκθεση έλαβε 546 θετικές ψήφους, 140 αρνητικές ψήφους ενώ υπήρξαν και 22 αποχές. Πρόκειται για ένα ορόσημο της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής καθώς έπειτα από 15 χρόνια διαβουλεύσεων, ψηφισμάτων και τροποποιήσεων η Eυρωπαϊκή Ένωση φτάνει στο σημείο δημιουργίας ενός ενιαίου Κανονισμού για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς για ορισμένες λιμενικές υπηρεσίες αλλά και την διαφάνεια στη χρηματοδότηση των λιμένων. Αναμένεται πλέον η τυπική έγκριση του Συμβουλίου προκειμένου ο Κανονισμός να ενταχθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Kανονισμός θα έχει επίπτωση στη λιμενική βιομηχανία ιδίως σε λιμένες που λειτουργούν υπό καθεστώς μονοπωλίου καθώς θα υποχρεωθούν στο άνοιγμα της αγοράς για ορισμένες υπηρεσίες και συνεπώς στην αύξηση του ανταγωνισμού με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και να μειωθούν οι λιμενικές χρεώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.