Ανάπτυξη της αγοράς ναυτικής ασφάλειας και τεχνολογίας

Ανάπτυξη της αγοράς ναυτικής ασφάλειας και τεχνολογίας

80
Ανάπτυξη της αγοράς ναυτικής ασφάλειας και τεχνολογίας

Πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες υπολόγισαν ότι η παγκόσμια βιομηχανία ναυτικής ασφάλειας και τεχνολογίας αναμένεται να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 40% τα επόμενα πέντε χρόνια. Για το 2016 εκτιμάται ότι η εν λόγω αγορά θα έχει τζίρο περί τα $16,7 δις ενώ ως το 2021 προβλέπεται να ανέλθει σε σχεδόν $24 δις. Βασική αιτία είναι οι νέοι κανονισμοί και τα νέα πρότυπα, με τους οποίους οφείλει να συμμορφωθεί η παγκόσμια ναυτιλία, και οι οποίοι τέθηκαν εν μέσω αυξανόμενων περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την πειρατεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που διενήργησαν αμερικανικές εταιρείες, τροχοπέδη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ναυτικής ασφάλειας αποτελούν η έλλειψη ομοιογένειας στα πρότυπα ναυτικών τεχνολογιών και κυρίως η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου που οδηγούν μοιραία σε εκτενή περιστατικά πειρατείας.

Ο τομέας που επηρεάζεται λιγότερο από εξωγενή προβλήματα και για αυτό παρουσίασε υψηλότατη ανάπτυξη αφορά την τεχνολογία συστημάτων ανίχνευσης, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης συστημάτων ανίχνευσης μέσω ακτίνων laser.

Περαιτέρω, συστήματα αυτόματης ταυτοποίησης (Automatic Identification Systems – AIS), ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (Radio-Frequency Identification – RFID) και συστήματα εντοπισμού μέσω GPS για πλοία, εμπορεύματα και το προσωπικό συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς ναυτικής τεχνολογίας.

Τα συστήματα εντοπισμού και επιτήρησης αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά για το 2016, ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στα πλοία και τα εμπορεύματα, με τη Βόρεια Αμερική να διατηρεί τα πρωτεία. Ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη πενταετία αναμένεται για τις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία), αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Νότια Κορέα) ως αποτέλεσμα της γενικότερης ταχύτατης ανάπτυξης τους, ως διαμετακομιστικοί κόμβοι.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.