Εγκύκλιος για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο λιμάνι Tianjin

Εγκύκλιος για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο λιμάνι Tianjin

143
Εγκύκλιος για τις κλοπές που σημειώθηκαν στο λιμάνι Tianjin

Η λέσχη αποζημιώσεων του Λονδίνου (LONDON P&I Club) ενημερώνει τα μέλη του για την εγκύκλιο που εξέδωσε το Πρακτορείο Ασφάλισης Huatai  της Κίνας σε ότι αφορά το λιμάνι Tianjin και τις κλοπές που σημειώθηκαν στο εξωτερικό αγκυροβόλιο του λιμανιού το οποίο απέχει 20 ναυτικά μίλια από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Στόχος των ληστών είναι τα καύσιμα(marine diesel, gas oil lubricants) τα εφόδια (paints, ropes) και τα ανταλλακτικά των πλοίων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το επίπεδο ασφάλειας του λιμανιού δεν έχει επηρεαστεί από τα περιστατικά κλοπών.

Οι ληστές  οι οποίοι δεν φέρουν οπλισμό πλησιάζουν τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο τη νύχτα με μικρές βάρκες παριστάνοντας τους ψαράδες για να μην κινήσουν τις υποψίες των ναυτικών πάνω στο πλοίο ενώ προτιμούν τους χειμερινούς μήνες διότι ο υψηλός κυματισμός εμφανίζει στις οθόνες ραντάρ των πλοίων τα μικρά βαρκάκια ως επιστροφές (echo) από τα κύματα διατηρώντας τα αόρατα.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα από την εγκύκλιο ενδεικτικά αναφέρονται:

1.       Αποτελεσματικό κλείσιμο  της εισόδου  της άγκυρας (οι ληστές αναρριχώνται από την αλυσίδα)

2.       Όλα τα φώτα στο κατάστρωμα αναμμένα και τα φώτα φορτίου στην εξωτερική πλευρά του πλοίου

3.       Κλειστές οι αποθήκες στο κατάστρωμα και οι κάβοι πρόσδεσης μέσα στις αποθήκες

4.       Περιπολίες στο κατάστρωμα από τα μέλη του πληρώματος

Επίσης στην εγκύκλιο προβλέπονται και μέτρα για τα πλοία που δέχθηκαν η δέχονται επίθεση από τους ληστές.

Η δημοκρατία της Κίνας στο ναυτιλιακό τομέα έχει κάνει βήματα αλλά ακόμα και σήμερα το πρόβλημα των μικροκλοπών  με τη μορφή που υπάρχει σήμερα δεν είναι και το μεγαλύτερο. Στα στενά του Μποχάι (BOHAI STRAITS) παρά το σχεδιασμό των διαχωριστικών ζωνών ναυσιπλοΐας (SEPARATION ZONES),  το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων αλιευτικών που αλιεύουν μέσα στις παραπάνω ζώνες μαζικά σχηματίζοντας αδιαπέραστους όγκους ενώ απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο,  ίσως σήμερα να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την προσέγγιση των πλοίων στα λιμάνια της Κίτρινης Θάλασσας. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη σύγκρουση Ελληνικού πλοίου με αλιευτικό με ολέθρια αποτελέσματα για το αλιευτικό (6 αγνοούμενοι) και καταμερισμό ευθυνών στο Ελληνικό πλοίο από την Δημοκρατία της Κίνας. Όμως για τους πλοιάρχους που ταξιδεύουν στις θάλασσες της Κίνας είναι απόλυτα κατανοητό πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα σύγκρουσης και εδώ δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ανάληψη κινδύνου από τη Δημοκρατία της Κίνας ούτε  αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της αλιείας πάνω στους θαλάσσιους διαδρόμους και συνεπώς των ατυχημάτων που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.