Μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ έπειτα από 8 χρόνια

Μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ έπειτα από 8 χρόνια

106
Μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ έπειτα από 8 χρόνια

Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αποφάσισαν τα μέλη του ΟΠΕΚ στην πρόσφατη σύνοδο τους που έλαβε χώρα στη Βιέννη. Συμφωνήθηκε η μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι η συνολική παραγωγή θα ανέρχεται σε 32,5 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για την πρώτη απόφαση μείωσης της παραγωγής του μαύρου χρυσού έπειτα από 8 έτη. Η συμφωνία υπερκέρασε τις διαφωνίες μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών – Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Ιράκ – και το σπουδαιότερο, ενέπλεξε και χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Ήδη η Ρωσία, συμφώνησε και αυτή να μειώσει την παραγωγή της.

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων του ΟΠΕΚ υπήρξαν αμεσότατες. Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν κατά 10% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Οι επενδυτές θέτουν ωστόσο, εν αμφιβόλω, εάν και κατά πόσον η συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο, δεδομένου ότι αρκετές φορές στο παρελθόν χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, δεν έμειναν πιστές σε συμφωνίες του Οργανισμού, δρώντας μεμονωμένα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.