Στενή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των αφρικανικών επιχειρήσεων

Στενή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των αφρικανικών επιχειρήσεων

55
Στενή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των αφρικανικών επιχειρήσεων

Η Αφρική εμφανίζει τα τελευταία χρόνια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στα χρόνια που ακολουθούν, με τις αφρικανικές επιχειρήσεις να αναδεικνύονται σε σημαντικούς εταίρους των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών. Η γαλάζια οικονομία προσφέρει πολλές ευκαιρίες και η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών επιχειρήσεων αλλά και των κυβερνητικών και κρατικών οργανισμών της Αφρικής κρίνεται ως ζωτικής σημασίας και για τα δύο μέρη.

Οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια μία καλή συνεργασία με τις αφρικανικές επιχειρήσεις, έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση των τελευταίων με τις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, από τη συνεργασία τους με τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές οι αφρικανικές επιχειρήσεις προσφέρουν απασχόληση αλλά και αναπτυξιακή ώθηση στις κατά τόπους οικονομίες.

Η ECSA στις 29 Νοεμβρίου διοργανώνει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Βελγίδας ευρωβουλευτού Χίλντα Βάουτμανς, η οποία ανήκει στην πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζει η ανάπτυξη των logistics στην Αφρική. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στελέχη αρκετών ναυτιλιακών εταιρειών. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει το πως θα εξασφαλιστεί αμοιβαίο όφελος από τη συνεργασία ευρωπαϊκών ναυτιλιακών και αφρικανικών εμπορικών εταιρειών.

Με αφορμή την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας της ECSA Πάτρικ Βερχόφεν σημείωσε πως «οι αφρικανικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικούς εταίρους των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών και είναι σημαντική η στενή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών θεσμών και επιχειρήσεων». Επιπλέον, ο ίδιος προσέθεσε ότι εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής το 2017 καθώς και εν όψει της αναθεώρησης το 2020 της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης χωρών ΑΚΕ (χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού) και ΕΕ (Συμφωνία του Κοτονού) «ήρθε η ώρα να υπάρξουν συζητήσεις με τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/UDO WEITZ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.