Η ναυλαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία

Η ναυλαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία

344
Η ναυλαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

 

Έχοντας πια καταλαγιάσει από την εκλογή του Trump και την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα, η ρουτίνα επέστρεψε και πάλι, με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς να έχουν φτάσει στο απόγειο, καθώς ο στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να υπάρξει μία δέσμευση για το τι θα γίνει με το χρέος και την προοπτική ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Για άλλη μία φορά, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα, έγινε απόλυτα κατανοητή η διαφορά τρόπου σκέψης στην αντιμετώπιση της κρίσης μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, με το μόνο κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική διαφοροποίηση στην πολιτική της λιτότητας.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, οι λαοί δεν συμφωνούν με τις πολιτικές που ακολουθούνται, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ την εκλογή του Trump που εκφράζει ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής από αυτό που έχουμε συνηθίσει έως τώρα και στην Ευρώπη την αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπου όμως και στις δύο περιπτώσεις κοινός παρονομαστής είναι η αύξηση του λαϊκισμού και της πολιτικής και οικονομικής «εσωστρέφειας» σαν λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η Παγκοσμιοποίηση.

Γεγονός είναι πως η Παγκόσμια οικονομική κοινότητα ακόμη είναι, αν όχι διχασμένη, τουλάχιστον μπερδεμένη, με την εκλογή του Trump και την επήρεια που θα έχει στην Αμερική και στην Παγκόσμια οικονομία.  Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs για τις προοπτικές της Παγκόσμιας οικονομίας το 2017, εκτιμάται ότι θα υπάρξει τόνωση της Παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017 καθώς η δέσμευση του Trump για αύξηση δαπανών και μείωση της φορολογίας θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη βελτιώνοντας τον πληθωρισμό, την παραγωγή και την απασχόληση αλλά από την άλλη, οι επιθετικές πολιτικές σε μεταναστευτικό και εμπόριο θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Εν κατακλείδι, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι το κύριο χαρακτηριστικό από εδώ και στο εξής θα είναι η ασάφεια και δεν αποκλείεται η θετική πρώτη αντίδραση των αγορών να ανατραπεί στη συνέχεια.

Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο «απαισιόδοξος» Roubini, ο οποίος εκτιμά πως οι αγορές θα καλοδεχθούν τις προτάσεις του Trump για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής , την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας και της χρηματοοικονομίας καθώς και τη μείωση των φόρων αλλά θα αξιολογήσουν αρνητικά την πολιτική του προστατευτισμού.

Οι επενδυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της BofA Merrill Lynch, εκτιμούν ότι η Παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε κατάσταση αποπληθωρισμού με την εκλογή του Trump. Το 85% των ερωτηθέντων Fund Managers αναμένει αύξηση του πληθωρισμού (τον Οκτώβριο πριν τις εκλογές το ποσοστό ήταν στο 70%), αλλά ο αυξημένος Παγκόσμιος πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και αύξησης των τιμών του καταναλωτή, με άλλα λόγια σε στασιμοπληθωρισμό. Ταυτόχρονα, το 84% των ερωτηθέντων (το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009)  θεωρεί τον προστατευτισμό, ο οποίος ενισχύει τους εμπορικούς φραγμούς και τορπιλίζει τις εμπορικές συμφωνίες, την μεγαλύτερη απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε την ανοδική της πορεία, σημειώνοντας αύξηση 212 μονάδων, με πρωταγωνιστή πάλι τα Capes, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και οι υπόλοιποι υποδείκτες επέδειξαν θετική συμπεριφορά. Το μεγάλο ζητούμενο φυσικά παραμένει το κατά πόσο η άνοδος αυτή είναι παροδική και για συγκεκριμένους λόγους ή ήρθε για να παραμείνει.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.