Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «ακρωτηριασμένες αναπτυξιακές επιδόσεις»

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «ακρωτηριασμένες αναπτυξιακές επιδόσεις»

62
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «ακρωτηριασμένες αναπτυξιακές επιδόσεις»

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι αδύναμες και σταδιακά συρρικνωμένες επιχειρηματικές επενδύσεις και η έλλειψη επαρκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα κατέγραψε «ακρωτηριασμένες αναπτυξιακές επιδόσεις» ενώ προβλέπει ότι η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί με… μέτρια ταχύτητα έως και 1,6% το 2016 – ελάχιστα περισσότερο δηλαδή από το 1,4 % που καταγράφηκε το 2015. Οι αναλυτές θεωρούν αρκετά σημαντική αυτή τη μικρή τάση ανάπτυξης αλλά όχι αρκετή για να μπορέσει να καταπραΰνει τις κοινωνικές ανησυχίες και πιέσεις για βελτίωση των μισθών και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η τάση συρρίκνωσης της επιχειρηματικότητας και της ήπιας ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αδύναμης ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών αναμένεται όμως να συνεχιστεί όχι μόνο το 2017 αλλά και το 2018.
Τόσο η ετυμηγορία του βρετανικού λαού για το Brexit όσο και η κρίση των προσφύγων δοκιμάζουν όλα τα θεμέλια στην ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική συνεργασία, ενώ οι περιοχές της ευρωπαϊκής ανατολής και της κεντρικής Ασίας αγωνίζονται για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Ο κ. Hans Timmer, επικεφαλής οικονομολόγος για τη συγκεκριμένη περιοχή στην Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ, ότι η αδύναμη ανάπτυξη προετοιμάζει το δρόμο για παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική αναταραχή: «Η αποτυχία σε όλη την περιοχή για να υιοθετήσει νέες στρατηγικές ανάπτυξης συμβάλλει στην αύξηση του λαϊκισμού και της πόλωσης, καθώς και μια έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς», προειδοποίησε ενδεικτικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.