Η διάσωση γερμανικών ναυτιλιακών κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους

Η διάσωση γερμανικών ναυτιλιακών κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους

575
Η διάσωση γερμανικών ναυτιλιακών κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους

Η συνεχιζόμενη κρίση που βιώνει η ποντοπόρος εμπορική ναυτιλία της Γερμανίας συνεπάγεται για τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διασωθούν ναυτιλιακές εταιρείες και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» οι γερμανικές τράπεζες, κυρίως με έδρα τα βορειο-γερμανικά κρατίδια, όπως η HSH Nordbank AG, έχουν χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα γερμανικές ναυτιλιακές με χρηματικά ποσά, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το συνολικό αυτό ποσό των 100 δις, με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις της «Welt am Sonntag» και στελεχών της γερμανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα 40 δισεκατομμύρια έχουν χαθεί (κυρίως μέσω διαγραφών χρεών ναυτιλιακών εταιρειών) και τώρα οι Γερμανοί φορολογούμενοι καλούνται να τα πληρώσουν σε φόρους, για να διασωθούν οι γερμανικές τράπεζες. Μάλιστα, ένα ποσό της τάξης των 20 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει άμεσα τους προϋπολογισμούς των ομόσπονδων κρατιδίων του Αμβούργου και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολιτών, γερμανικών πολιτικών κομμάτων αλλά και εργατικών ενώσεων της χώρας. Ενδεικτική είναι η σφοδρή κριτική που ασκεί προς τους Γερμανούς εφοπλιστές, και εμμέσως προς τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, ο Wolfgang Kubicki, υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλελεύθερου FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα). O τελευταίος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο οι Γερμανοί πλοιοκτήτες να επιχειρούν με δημόσια δαπάνη» να αποκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους και τις δικές τους λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.