Η εκλογή του Τραμπ θα στρέψει την Αυστραλία σε νέες εμπορικές και...

Η εκλογή του Τραμπ θα στρέψει την Αυστραλία σε νέες εμπορικές και μεταφορικές διμερείς συμφωνίες

72
Η εκλογή του Τραμπ θα στρέψει την Αυστραλία σε νέες εμπορικές και μεταφορικές διμερείς συμφωνίες

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι η χώρα της θα στρέψει με μεγαλύτερη προσοχή το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη ίσως νέων εμπορικών και μεταφορικών διμερών συμφωνιών προς την κατεύθυνση της στενότερης οικονομικής και επιχειρηματικής σύσφιξης σχέσεων με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες μετά την εκλογή νίκη του Donald Trump.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Julie Bishop, δήλωσε ότι εάν η Συμφωνία TPP (μια περιφερειακή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ 12 κρατών της Άπω Ανατολής και της Ωκεανίας) αποτύχει τότε η Αυστραλία θα στρέψει την προσοχή της στο Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Ως γνωστόν η προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ στεκόταν αρνητικά προς όλες τις Συμφωνίες και Συμβάσεις που θα άνοιγαν τις αγορές των ΗΠΑ, κυρίως από αλλά και σε χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας.
Η αυστραλιανή υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι η πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ διαφαίνεται να στηρίζεται σε μοντέλα «κλασικού απομονωτισμού ή προστατευτισμού» σε μια εποχή που τα κράτη στην Ασία και στον Ειρηνικό επιδιώκουν μια στενότερη συνεργασία και εμπορική εξωστρέφεια με τις ΗΠΑ. Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, μέσω του Προέδρου Ομπάμα, μπορεί να ολοκληρώσει τη Συμφωνία TPP πριν ο κ.Trump αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο αλλά πηγές στο Κογκρέσο και στη Γερουσία θεωρούν αδύνατη μια τέτοια έκβαση.
Σε περίπτωση που η TPP δεν προχωρήσει, τότε το κενό που θα δημιουργηθεί είναι πιο πιθανό να καλυφθεί από την RCEP, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που περιλαμβάνει τις χώρες της ASEAN, την Κίνα, την Αυστραλία και άλλες Ο πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, Michael Thawley, δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία ότι ο κόσμος μας βρίσκεται “στο τέλος μιας εποχής” ειδικά ως προς τη διαχείριση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας και προέτρεψε την Αυστραλία να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα, η ανάπτυξη της εμπορικής και κυρίως της διπλωματικής επιρροής του Πεκίνου στην Ασία και η διάθεση για εσωστρέφεια από τη Ουάσιγκτον φαίνεται να θορυβεί την κυβέρνηση στην Καμπέρα που έχει τεράστιες ανάγκες για εξαγωγή των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων της και κυρίως των ορυκτών της ειδικά προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.