Κερδίζει έδαφος η «πράσινη κρουαζιέρα»

Κερδίζει έδαφος η «πράσινη κρουαζιέρα»

120
Κερδίζει έδαφος η «πράσινη κρουαζιέρα»

Τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η τάση για ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων που θα κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον εκτιμάται ότι τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο LNG.
Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 73 κρουαζιερόπλοια, που έχουν παραγγελθεί και για τα οποία υπάρχει ημερομηνία παράδοσης μεταξύ 2017 και 2026, τα 13 θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο LNG.
Η Carnival Corporation, που σήμερα κατέχει το 44,3% της αγοράς κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα διαθέτει πλοία κινούμενα με LNG. Αυτό θα συμβεί το 2019 όταν οι θυγατρικές της AIDA και Costa θα παραλάβουν τα δύο πρώτα κρουαζιερόπλοια κινούμενα με LNG.
Συνολικά η Carnival Corporation μέχρι το 2022 αναμένεται να έχει εντάξει στο στόλο των θυγατρικών της συνολικά επτά νέα κρουαζιερόπλοια που θα κινούνται με LNG, υλοποιώντας το σχέδιό της για την «πράσινη κρουαζιέρα», που θα επιτρέψει τη μείωση των αέριων εκπομπών των πλοίων της, τόσο για τους «κλασσικούς» ρύπους, όσο και για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Τα νέα πλοία της Carnival θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Meyer Werft σε Γερμανία και Φινλανδία.
Αλλά και η Royal Caribbean Cruises, που αναμένεται μέχρι το 2026 να παραλάβει τέσσερα νέα κρουαζιερόπλοια, που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο LNG. 2 από τα πλοία της Royal Caribbean θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Meyer Werft στην Φινλανδία (Meyer Turku).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Ingo Wagner

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.