Σημάδια ανάπτυξης για τη ναυπηγική βιομηχανία της Γερμανίας

Σημάδια ανάπτυξης για τη ναυπηγική βιομηχανία της Γερμανίας

83
Σημάδια ανάπτυξης για τη ναυπηγική βιομηχανία της Γερμανίας

Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ρόστοκ της Γερμανίας το 7ο συνέδριο για το μέλλον της θαλάσσιας οικονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την επιτροπή ναυτιλιακής βιομηχανίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του κρατιδίου, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών εταιρειών καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.
Κοινή συνισταμένη των θέσεων σχεδόν όλων των παρευρισκομένων αλλά και των δημόσιων τοποθετήσεων των ομιλητών ήταν ότι μετά από αρκετό καιρό εμφανίζονται εκ νέου σημάδια ανάπτυξης για τη ναυπηγική βιομηχανία του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, αλλά και των υπολοίπων κρατιδίων σε Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Harry Glawe τόνισε στην παρέμβασή του ότι το μέλλον των ναυπηγείων του κρατιδίου είναι άκρως ελπιδοφόρο, καθώς νέες ισχυρές εταιρείες έχουν δραστηριοποιηθεί στον χώρο έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νέων παραγγελιών για πλοία θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία και τοπική βιομηχανία του κρατιδίου και όχι μόνο τα ναυπηγεία, ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει τη σημασία υποστήριξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει με κάθε τρόπο.
Μία από τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο είναι ο μαλαισιανός όμιλος Genting Group, που έχει υπό τον έλεγχό του τα ναυπηγεία MV Werften σε Ρόστοκ, Βίζμαρ και Στράλσουντ, έχοντας προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των MV Werften, Jarmo Laakso, σημείωσε ότι συνολικά το βιβλίο παραγγελιών των ναυπηγείων για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει 10 πλοία, εκ των οποίων μεγάλης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια που θα μπορούν να φιλοξενούν έως και 5.000 επιβάτες αλλά και μέγα-γιοτ κατηγορίας Endeavor class, που θα μπορούν να πλέουν με τους 200 επιβάτες τους στις απαιτητικές θάλασσες της Αρκτικής και Ανταρκτικής.
Λόγω της μεγάλης ναυπηγικής δραστηριότητας των MV Werften η εταιρεία αναμένεται να προσλάβει άμεσα 250 νέους εργαζομένους, ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους επόμενους μήνες τα 3.000 άτομα, ενώ σήμερα απασχολεί 1.500.

Φωτό: mv-werften.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.