Τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αιθανίου παρέδωσε η Samsung

Τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αιθανίου παρέδωσε η Samsung

673
Τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αιθανίου παρέδωσε η Samsung

Η ινδική Reliance Industries γιόρτασε πριν λίγες μέρες την παράδοση των δύο μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αιθανίου στον κόσμο: πρόκειται για τα Ethane Crystal και Ethane Emerald, χωρητικότητας 87.000 κ.μ. το καθένα, τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Samsung, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει τη ναυπήγηση τεσσάρων ακόμη πλοίων.
Μέχρι πρότινος, τα αντίστοιχα δεξαμενόπλοια είχαν χωρητικότητα περίπου 22.000 κ.μ. ενώ η Lloyd’s τα κατέταξε ήδη σε νέα κατηγορία VLEC (Very Large Ethane Carrier).
Τα δύο πλοία θα εκμεταλλεύεται η ιαπωνική MOL για λογαριασμό της Reliance Industries, ενώ προβλέπεται να μεταφέρουν υγροποιημένο αιθάνιο από το Χιούστον των Η.Π.Α., στις εγκαταστάσεις της ινδικής εταιρείας πετροχημικών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Να σημειωθεί ότι το αιθάνιο παράγεται στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής Enterprise στο Mont Belvieu του Τέξας, μεταφέρεται μέσω αγωγών στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ κι από εκεί στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της Reliance.
Η παραγωγή αιθανίου στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 6.000.000 τόνους και είναι μεγαλύτερη από την εγχώρια ζήτησης, με αποτέλεσμα οι υπερβάλλουσες ποσότητες να εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη, από τις αμερικανικές Sunoco, Enterprise και την ινδική Reliance.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.