
Μια διέλευση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, πλησίον των νήσων Paracel που βρίσκονται στη νότια Κινεζική θάλασσα και διεκδικούνται από τη την Κίνα, αρκούσε για να επαναφέρει το κλίμα έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ουσιαστικά η Ουάσινγκτον ήθελε να “τεστάρει” κατά πόσο το Πεκίνο φέρεται να έχει δρομολογήσει τον περιορισμό της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα χωρικά του ύδατα. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το αντιτορπιλικό, ναι μεν έπλευσε εντός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κίνα αλλά όχι εντός των 12 ναυτικών μιλίων ως προς τα χωρικά ύδατα.
Από την πλευρά των Κινέζων, η κίνηση των ΗΠΑ κρίνεται ως “παράνομη” και “προκλητική”, τη στιγμή που δύο κινεζικά πολεμικά πλοία προειδοποίησαν το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πως πρέπει να αποχωρήσει από την περιοχή.
Πρόκειται για το τέταρτο επεισόδιο, τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή όπου η Κίνα εγείρει απαιτήσεις. Πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση, είναι προφανές ότι υπάρχει υπόβαθρο. Η Κίνα, κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ στην Ασία, διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την Κινεζική θάλασσα, όπου ο εν λόγω χώρος αποτελεί το πέρασμα εμπορικών ροών αξίας 5 τρις δολαρίων. Οι ΗΠΑ έχουν κατακρίνει τη λογική του Πεκίνου να αναπτύξει στρατιωτικές υποδομές στη θάλασσα με απώτερο σκοπό να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο status quo στην περιοχή, ελέγχοντας και περιορίζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Η τελευταία επιχείρηση των ΗΠΑ αποκτά ενδεχομένως και άλλα χαρακτηριστικά καθώς διεξήχθη λίγο μετά την “αποχώρηση” του προέδρου των Φιλιππίνων από το δόγμα της Ουάσινγκτον και την ευθυγράμμισή του με το Πεκίνο. Μέχρι πρότινος, οι Φιλιππίνες αποτελούσε κομβικό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, ναύαρχος John Richardson, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα πως “Το Αμερικανικό Π.Ν. θα συνεχίσει να εξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και της Κινεζικής θάλασσας προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη νομιμότητα στη χρήση τόσο στο θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο”.
Φωτο: ΕΡΑ, STR
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ