Σταθερές οι προοπτικές για τους ναύλους των VLCC

Σταθερές οι προοπτικές για τους ναύλους των VLCC

252
Σταθερές οι προοπτικές για τους ναύλους των VLCC

Σταθεροποιητικές τάσεις αναμένονται στους ναύλους των VLCC το επόμενο διάστημα, με πολύ μικρές διακυμάνσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυλομεσιτών.
Την περασμένη εβδομάδα οι ναύλοι για διαδρομές από Μέση Ανατολή προς Ιαπωνία ανήλθαν σε $47.479/ημερησίως που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, «ενδεχομένως να δούμε μια μικρή διόρθωση, αλλά δεν θεωρούμε ότι μια δραματική πτώση των τιμών της αγοράς είναι πιθανή».
Η αύξηση στις φορτώσεις στη Δυτική Αφρική, όπου παρατηρείται σημαντική άνοδος των εξαγωγών, στήριξε ιδιαίτερα τις τιμές των ναύλων στα supertankers. Δεδομένου ότι επίκειται ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, αναμένονται υψηλοί ναύλοι, όχι όμως τόσο υψηλοί όσο τους δύο τελευταίους μήνες.
Για να επωφεληθούν από τους υψηλούς ναύλους, οι πλοιοκτήτες αύξησαν τις ταχύτητες των πλοίων κενών φορτίου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα διαθέσιμα προς μίσθωση VLCC.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι «τόσο ο χειμώνας όσο και η συνεχιζόμενη δημιουργία πετρελαϊκών αποθεμάτων από την Κίνα, δημιουργούν προσδοκίες στους πλοιοκτήτες για αυξημένη ζήτηση». Μοναδικό ανασταλτικό παράγοντας αποτελούν οι πιθανές διακυμάνσεις στις εξαγωγές της Νιγηρίας και της Αγκόλας, εξαιτίας αναμενόμενων μειώσεων στην παραγωγή κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Οι ναύλοι για διαδρομές από Δυτική Αφρική προς Κίνα την περασμένη εβδομάδα ήταν στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάιο. Ανάλογη εικόνα τιμών παρατηρήθηκε και στους ναύλους Νοτιοανατολικής Ασίας-Αυστραλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.