Χιλιάδες τα θύματα από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή

Χιλιάδες τα θύματα από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή

61
Χιλιάδες τα θύματα από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή

Ο ΟΗΕ επιδιώκει να προσφέρει 400 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή, μετά τις έξαρση των θανατηφόρων κρουσμάτων κατά τα τελευταία χρόνια. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 200 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή κονδυλίων και τη στήριξη σε οικογένειες και κοινότητες που έχουν πληγεί από την ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ένα κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, και αναμετέδωσε το πρακτορείο DPA. Μέχρι σήμερα 9.300 κάτοικοι έχουν πεθάνει ήδη από την επιδημία της χολέρας στο νησιωτικό κράτος ενώ έχουν καταγραφεί 800.000 κρούσματα από διάφορες παρεμφερείς λοιμώξεις στη χώρα.
Η νέα τροπή ως προς τη χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ αντανακλά τις έντονες πλέον δημόσιες συζητήσεις για τις αιτίες που προκάλεσαν την αιφνίδια εμφάνιση της λοιμώδους ασθένειας στη νήσο.
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ που πιθανώς κατέφθασαν από μια άλλη χώρα πιστεύεται ότι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή μετά το τέλος του σεισμού το 2010. Οι κακές συνθήκες υγιεινής βοήθησαν σύμφωνα με το DPA και τη μετέπειτα ταχεία εξάπλωση της.
ΜΚΟ, νομικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες έχουν επισημάνει σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η επιδημία προκλήθηκε από την κακή υγιεινή στο στρατόπεδο του ΟΗΕ, οι αποχετεύσεις του οποίου μόλυναν τον ποταμό Αρτιμπονίτ, την κύρια πηγή ύδρευσης της Αϊτής.
Θύματα της επιδημίας είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του ΟΗΕ σε δικαστήριο των ΗΠΑ, ωστόσο, ο ΟΗΕ έθεσε το καθεστώς απόλυτης ασυλίας του ως γραμμή υπεράσπισης, η οποία και έγινε δεκτή από το δικαστήριο.
Ο ΟΗΕ πρόσφατα σχεδίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα πλημμελή συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο Οργανισμός έχει επίσης ως στόχο να συγκεντρώσει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια από τα κράτη μέλη του με εθελοντικές εισφορές ή με ειδική προσθήκη στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή οικονομικής στήριξης προς τις οικογένειες και τις κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από τη νόσο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.