Η χρήση LNG ως καύσιμου στα πλοία μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον...

Η χρήση LNG ως καύσιμου στα πλοία μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της ναυτιλίας

369
Η χρήση LNG ως καύσιμου στα πλοία μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της ναυτιλίας

Ενόψει της 70ης Συνόδου της Ναυτιλιακής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του IMO, η νέα σύμπραξη με την ονομασία SEA/LNG υπογράμμισε σε δημόσιες ανακοινώσεις της τη δυνατότητα χρήσης του LNG ειδικά για τη ναυτιλία. Η SEA/LNG είναι μια νέα συνεργασία δυνάμεων η οποία αποτελείται από ναυτιλιακές εταιρείες, λιμάνια, σημαντικούς παρόχους LNG κλπ.
Ο νεοσχηματιζόμενος φορέας εξέδωσε μια επίσημη θέση που παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα χρήσης του LNG ως καύσιμου για τη ναυτιλία και υποστηρίζει την πλήρη υιοθέτηση του Annex VI της MARPOL για την ‘πρόληψη’ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, τη μείωση των αιωρουμένων σωματιδίων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο πρόεδρος της SEA/LNG, Peter Keller, χαρακτήρισε το LNG ως “ένα καθαρό, ασφαλές, πρακτικό και οικονομικά βιώσιμο καύσιμο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία”. Τόνισε επίσης πως “πολλά βήματα έχουν γίνει στον τομέα των υποδομών ώστε να επιτυγχάνεται ο γρήγορος, ασφαλής και οικονομικά αποδοτικός ανεφοδιασμός πλοίων σε LNG σε βασικά παγκόσμια λιμάνια • είτε μειώνοντας την τιμή – κόστος των πλοίων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, είτε σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία διεθνών και εθνικών κανονισμών για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα αυτό”.
Να σημειωθεί ότι σχετικά με το LNG ως καύσιμο, υπάρχουν ήδη 86 πλοία παγκοσμίως που το χρησιμοποιούν ενώ άλλα 95 βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Τα τελευταία 50 χρόνια, τα πλοία που μεταφέρουν LNG έχουν πραγματοποιήσει διαδρομές συνολικού μήκους άνω των 100 εκ. ναυτικών μιλίων – περίπου 4 χιλιάδες φορές το γύρο της γης- χωρίς κάποιο περιστατικό ασφαλείας να έχει καταγραφεί είτε στη θάλασσα είτε σε λιμάνια, γεγονός που καταδεικνύει την ασφάλεια που μπορεί να επιτευχθεί και στην χρήση του LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.