Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου EE-Καναδά

Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου EE-Καναδά

117
Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου EE-Καναδά

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση Δανών Εφοπλιστών εκφράζει την ικανοποίησή της, μια και μετά από μήνες αβεβαιότητας η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά έχει εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης, με δεδομένο μάλιστα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε προ ολίγων ημερών το πράσινο φως στην γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει, υπό προϋποθέσεις, την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.
Η συμφωνία, γνωστή ως CETA, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπογραφεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες. Εν συνεχεία, θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ.
Βέβαια, καθώς η διαδικασία της επικύρωσης της συμφωνίας από όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, ενδέχεται αυτή να εφαρμοσθεί εν μέρει εφόσον βέβαια στη σχετική απόφαση της προσωρινής εφαρμογής της συναινέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών.
Για την τελευταία η εν λόγω συμφωνία κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική για τη ναυτιλία, ενώ θεωρείται ότι θα αποτελέσει την βάση και για τις μελοντικές Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) που θα διαπραγματευτεί και υπογράψει η ΕΕ, σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται της ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, Simon Bergulf «η CETA συνιστά μία από τις καλύτερες συμφωνίες που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η ΕΕ, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται της ναυτιλίας. Μέσω της CETA η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταδείξει ότι αντιστέκεται στις λαϊκίστικες φωνές που ενδημούν στους κόλπους της ΕΕ και ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι σημαντικό για τη βιώσιμη ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

Φωτό: shipowners.dk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.