Νορβηγία: ανάγκη για έρευνες σε νέα πετρελαϊκά πεδία με στόχο αύξηση των...

Νορβηγία: ανάγκη για έρευνες σε νέα πετρελαϊκά πεδία με στόχο αύξηση των κρατικών εσόδων

48
Νορβηγία: ανάγκη για έρευνες σε νέα πετρελαϊκά πεδία με στόχο αύξηση των κρατικών εσόδων

O γενικός διευθυντής της Ένωσης της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας της Νορβηγίας προειδοποίησε τη νορβηγική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να δοθούν άμεσα εγκρίσεις για να προχωρήσουν οι έρευνες σε νέα πετρελαϊκά πεδία, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα και να μην χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Energy Voice» τα σχόλια του Karl Eirik Schjøtt-Pedersen έρχονται αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση από τη νορβηγική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να κάνει χρήση και για το επόμενο έτος μέρους των αποθεματικών του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας, το «Government Pension Fund Global», που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των $895 δις και θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του διεθνώς.
Να σημειωθεί ότι στόχος του ταμείου είναι η κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των ασφαλιστικών οργανισμών της Νορβηγίας. Όμως, τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης που πλήττει τη νορβηγική οικονομία, το Όσλο υποχρεώνεται σε συνεχή χρήση μέρους των αποθεματικών του ταμείου για να καλύψει τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ο Karl Eirik Schjøtt-Pedersen εκφράζει την έντονη ανησυχία του από την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να καταφεύγει συχνά στο ταμείο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η εμφανιζόμενη πλέον ανισορροπία μεταξύ των μειούμενων εσόδων από την πετρελαϊκή βιομηχανία και των αυξανόμενων κρατικών δαπανών.
Για την Ένωση της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας της Νορβηγίας είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από την κυβέρνηση ένα σαφώς πιο ελκυστικό πλαίσιο υλοποίησης νέων επενδυτικών σχεδίων για εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα, που στην παρούσα φάση καταγράφουν ισχυρή πτώση.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/OEYVIND HAGEN / STATOIL / HANDOUT EPA/OEYVIND HAGEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.