Η ναυλαγορά, το «φαινόμενο» της Deutsche Bank και η αδύναμη ανάπτυξη του...

Η ναυλαγορά, το «φαινόμενο» της Deutsche Bank και η αδύναμη ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου

276
Η ναυλαγορά, το «φαινόμενο» της Deutsche Bank και η αδύναμη ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Με σχετική έκπληξη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την έκταση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις στην Deutsche Bank και τα διάφορα εικαζόμενα σενάρια για το αν θα χρειαστεί κρατική βοήθεια, αν θα καταρρεύσει ή εν κατακλείδι αν όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η έκπληξη μας επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το «φαινόμενο» της Deutsche Bank δεν είναι τωρινό, απλά (εδώ έχει σημασία το μέγεθος όπως και η έδρα της τράπεζας) θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές υποβαθμιζότανε. Εμείς πολλές φορές έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ευρύτερα για τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα για την συγκεκριμένη τράπεζα.
Ακολούθως, απλά παραθέτουμε τι είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου του 2015, δηλαδή ακριβώς πριν ένα χρόνο, τότε που κανείς ουσιαστικά δεν αναφερόταν στην Deutsche Bank, τουλάχιστον ως τόσο μεγάλο πρόβλημα.
[…Προ ολίγων ημερών, η Deutsche Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα μοιράσει μέρισμα για την τρέχουσα χρήση, λόγω ζημιών € 6,2 δισ. το 3ο τρίμηνο του έτους. Κύριο χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι ότι οι συμβατικές λιανικές τραπεζικές εργασίες δεν αποτελούν σημαντική πηγή κέρδους. Για να διατηρήσει υψηλά περιθώρια κέρδους, η Deutsche Bank έχει επικεντρωθεί σε ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία που υποδηλώνουν την έκθεση της τράπεζας σε παράγωγα μόνο σιγουριά δεν μπορούν να εκπέμπουν. Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank έχει έκθεση € 54,7 τρισ. σε παράγωγα, ποσό που είναι περίπου 20 φορές πάνω από το Γερμανικό ΑΕΠ το οποίο είναι στα € 2,74 τρισ. αλλά και 5,5 φορές πάνω από το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο είναι στα € 9,6 τρισ.! Παράλληλα, σαν μέτρο σύγκρισης η αντίστοιχη έκθεση της J. P. Morgan σε παράγωγα, σε δολάρια και όχι σε Ευρώ, είναι στα $ 5 τρισ. (Δολάρια ΗΠΑ)…]
Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε γενικά στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία επισήμανε πως η Παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. Ειδικότερα, μείωσε τις εκτιμήσεις της για Παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% φέτος, από 3,1% προηγουμένως, ενώ για το 2017 αναμένει ελαφριά βελτίωση στο 3,2% τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας παραμένει πολύ υψηλή και τα ρίσκα παραμένουν πτωτικά.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ το 2016 στο 1,4% από 1,8% τον Ιούνιο και στο 2,1% το 2017, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2016, παρά την εύρωστη κατανάλωση και αύξηση της απασχόλησης, λόγω των ασθενών επενδύσεων, αντανακλώντας εν μέρει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και μια παρατεταμένη μείωση των αποθεμάτων.
Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από 1,6% τον Ιούνιο και 1,4% το 2017 από 1,7% προηγουμένως, εκτιμώντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2ο τρίμηνο του έτους, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων που ήδη ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση πως παρά το γεγονός ότι η αύξηση των πιστώσεων επέδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό ανασχετικό παράγοντα για τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Κλείνοντας, κάνει αναφορά και στο Παγκόσμιο Εμπόριο, λέγοντας πως η αδύναμη ανάπτυξη του εμπορίου και η απότομη επιβράδυνση το 2015 και το 2016, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία της Παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στην προηγούμενη ανασκόπηση είχαμε αναφέρει ότι ο δείκτης BDI ενώ είναι μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1,000 μονάδων, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει αρκετές ανάσες ώστε τελικά να καταφέρει να το ξεπεράσει. Τελικά όντως αποδείχτηκε ότι πριν τον «τερματισμό» έμεινε από δυνάμεις και άρχισε να υποχωρεί, με κύριο βέβαια υπαίτιο για την υποχώρηση αυτή, τον υπό-δείκτη των Capes (BCI), καθώς όλοι οι υπόλοιποι υποδείκτες στο διάστημα της εβδομάδας δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.