Πλάνα απογείωσης του τουριστικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

Πλάνα απογείωσης του τουριστικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

62
Πλάνα απογείωσης του τουριστικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα χρειαστεί περισσότερους από 8.000 ξεναγούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αναμενόμενη “έκρηξη” του τουριστικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας που αναμένεται να απογειωθεί μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την Arab News, υπάρχουν σήμερα μόνο 500 άτομα που εργάζονται ως ξεναγοί στη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Ahmed Al-Jaid, μέλος του Σαουδικού Συνδέσμου Ξεναγών (SSTG), υποστήριξε ότι ο αριθμός- ρεκόρ είναι αναγκαίος πλέον προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στους στόχους που έθεσε το παλάτι μέσω της νέας οικονομικής και πολιτικής στρατηγικής της χώρας με την ονομασία Vision 2030.
Επί του παρόντος, το Βασίλειο προσελκύει περίπου 200.000 τουρίστες ετησίως, αλλά το όραμα του προοδευτικού πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει ως στόχο να προσελκύσει 1,5 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2020 και να αυξηθούν τα εσόδα από τον τουρισμό έως 18 % κατά τα επόμενα 14 χρόνια. Σήμερα ο τουρισμός προς τη χώρα περιορίζεται στο ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα και την Μεδίνα: οι δύο πόλεις προσελκύουν περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες, ειδικά στην περίοδο του ραμαζανιού. Ωστόσο, οι κινήσεις των προσκυνητών περιορίζονται για λόγους κυρίως εθνικής ασφαλείας στους ιερούς τόπους και σε λίγες γειτονιές της Τζέντα.
Το Βασίλειο διαθέτει πολλά αξιοθέατα που δεν είναι ευρέως γνωστά, οάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και εξαιρετικές παραλίες τόσο στην Ερυθρά θάλασσας όσο και στον Αραβικό Κόλπο. Ωστόσο, η μη έκδοση τουριστικών visa, η έλλειψη κατάλληλων συγκοινωνιακών δικτύων και κυρίως τουριστικών υποδομών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τους τουρίστες.
O πρίγκιπας Σουλτάν Μπιν Σαλμάν, επικεφαλής της Σαουδικής Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι προσπαθεί να καταστήσει ευκολότερη την έκδοση visas τόσο για μουσουλμάνους όσο και μη μουσουλμάνους τουρίστες, ως πρώτο στάδιο άρσης των εμποδίων για την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής της χώρα. Ήδη μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων προετοιμάζονται με μεγαλεπήβολα σχέδια τόσο στις θρησκευτικές όσο και στις μεγάλες μητροπόλεις της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.